Naděje na lepší život v KLDR byly marné

Peking - Severokorejský vůdce Kim Čong-un má za sebou první rok u moci. Ti, kdo doufali, že mladík, který vzdělání získal na Západě, změní v zemi kurz, zažili zklamání. Zatímco v zemi dál panuje hladomor, režim buduje vesmírný program. Přitvrdil i režim na hranicích. Přesto se některým lidem daří ze země uprchnout. Nejčastěji míří do sousední Číny.

Ve změnu politiky a zlepšování katastrofální humanitární situace v KLDR doufala většina světa. Nyní se ale ukazuje, že marně. Milióny Severokorejců nadále hladoví, zatímco vojenský program země se úspěšně rozvíjí. Před měsícem vyslala KLDR na orbit nefungující satelit, což mělo být podle odborníků kamufláží pro test rakety dlouhého doletu.

Příliš nadějí do nového vůdce už nevkládají ani severokorejští uprchlíci. „Kdy by mohli mít lidé o tom čas přemýšlet? Jsou příliš zaneprázdněni úsilím přežít,“ tvrdí třiašedesátiletá vdova. Vloni v dubnu utekla do Číny, aby zde pracovala na černo jako služka. Peníze nyní posílá přes pašeráky domů hladovějícím dcerám a vnukům. Za utrpení Severokorejců viní dynastii Kimů.

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

Severokorejský uprchlík v Číně:

„Severokorejci věří, že Čína je nejlepším místem pod sluncem. Říká se, že v Číně i psi jedí rýži a kukuřici, že lidé ji nejedí. Prosíme, aby nám ji dali. Kdybychom nevyvíjeli jaderné zbraně, nakoupili jídlo a dali je lidem, už bychom netrpěli hlady.“

Veškerá mezinárodní jednání o omezení severokorejského zbrojního programu v minulých letech ztroskotala. Nefungují rezoluce rady bezpečnosti OSN ani hospodářské sankce. Mezinárodní komunita tak vybízí k razantnější akci proti režimu jediného spojence a hlavního dodavatele zásob do KLDR.

„Vzhledem k opakovaným severokorejským chybám, porušování čínských zásad a rezolucí spojených národů by Čína měla přehodnotit svou severokorejskou politiku,“ myslí si čínský expert na mezinárodní vztahy Čcheng Siao-che.

Korejský vůdce při jednání s čínskou delegací
Zdroj: ČT24/EPA/KCNA

Severokorejští pozorovatelé ale zároveň připomínají, že KLDR má svou vlastní vládu, která rozhoduje o zahraniční politice země, a že očekávat, že Čína samotná může severokorejské jednání ovlivňovat, je nerealistické.

Přes vstřícný novoroční projev severokorejského vůdce politologové varují před přehnaným optimismem. Nová provokace, jako například další jaderný test, na sebe nenechá podle některých z nich dlouho čekat.

Vydáno pod