Slovenská televize odmítá dokumenty kritizující politickou elitu

Bratislava - Slovenská veřejnoprávní televize odmítla schválit pro vysílání dva dokumenty, jejichž vznik částečně platila. STV tvrdí, že filmy nejsou hotové a že nesplňují potřebné kvality. Autoři snímků ale mluví o politicky motivované cenzuře.

Dokument Ve stínu krále Svatopluka se mnohým politikům na Slovensku líbit nebude. Na pozadí odhalení Svatoplukovy sochy se ptá, co je zdravé národní sebevědomí a co už extrémismus.

„Ta gesta jsou typická - zamyšlení se nad osudem národa. To jsou konstrukce často sledované při analýzách totalitních systémů a propagandy,“ říká v dokumentu historička umění Bohunka Koklesová o portrétech slovenských představitelů.

Záběr ze slovenského dokumentu o vlastenectví
Zdroj: ČT24

Televize chce, aby tvůrci dokumenty upravili

Dokument ústavní činitele nešetří. Ti se ale ještě zlobit nemusí, protože televize první sestřih neschválila. „Komunikovali jsme s dramaturgií Slovenské televize, ale jednání zůstala na mrtvém bodě. Nikam se nepohnula,“ popisuje producent dokumentů Robert Kirchhoff.

Z Kirchhoffovy dílny je i dokument o imigrantkách, který nelichotivě zmiňuje prezidenta Gašparoviče.

Dokumenty jsou neprofesionální a povrchní, tvrdí televize

Veřejnoprávní televize striktně odmítá, že by dokumenty nechtěla kvůli tomu, že vládnoucí politiky neukazuje v dobrém světle. „Interní dramaturgie v tomto případě vyčítá oběma dílům neprofesionální, povrchní a neobjektivní zpracování,“ uvedl mluvčí Rozhlasu a televize Slovenska Richard Sümeghy. Naopak podle filmového teoretika Martina Ciela jsou dokumenty v prostředí středoevropského televizního vysílání naprosto standardní.

Televize na vznik dokumentů přispěla v přepočtu asi půl milionem korun. S producentem se chce dohodnout na úpravách - když ten na ně nepřistoupí, bude chtít peníze zpět. „Pokud tato záležitost padne, předpokládám, že se mnou Slovenská televize přestane spolupracovat definitivně,“ myslí si Kirchhoff.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

Robert Kirchhoff řeší v poslední době už několikátý problém s dokumenty, které produkoval. Za film Zuzany Piussi Nemoc třetí moci o problémech justice čelí žalobám režisérka i Slovenská televize, která ho odvysílala.