Chlapec dal přednost záchraně bratra, sám pak utonul

Toowoomba - Austrálie má nového hrdinu. Třináctiletý školák dal přednost bratrově záchraně, sám pak i s matkou utonul. Život třináctiletého Jordana, jeho desetiletého bratra Blakea a jejich matky Donny visel doslova na vlásku poté, co povodeň vzala jejich auto. Všichni se přidržovali lana, které stahoval proud. Když přišel na pomoc záchranář a chtěl nejprve odvést staršího Jordana, ten řekl, ať zachrání raději mladšího bratra Blakea. Když se pak záchranáři na místo vrátili, bylo už pozdě.

Otec rodiny John Tyson byl ve městě Toowoomba svědkem hrůzné scény. Viděl, jak voda vzala jeho syna a partnerku, zatímco záchranáři odváželi do bezpečí nejmladšího syna Blakea. Lano, kterého se držela jeho žena Donna se synem Jordanem, nevydrželo.

Ztrátu nejbližších ale doprovází obrovský pocit hrdosti. Nejmladší Blake totiž žije jen díky tomu, že jeho starší bratr dal přednost jeho záchraně. Záchranář Warren McEr­lean chtěl totiž nejprve odvést Jordana, ten mu ale řekl: „Zachraňte mého bratra.“

„Měl jsem Blakea v jedné ruce, ve druhé ruce lano. Nechtěl jsem odejít, ale pak přišel silný proud, který nás stahoval,“ říká Warren. Pak záchranáře i chlapce někdo vytáhl z vody. Lano, na kterém visela Donna s Jordanem, ale prasklo a oba je odnesla velká voda.

Jordan ale zemřel jako hrdina. „Neodchází s fanfárami a nemyslím, že za něj někdo bude nosit černou pásku, ale byl to šampion všech šampionů, je to hrdina rodiny,“ říká Jordanův otec.

Vydáno pod