Poláky a Švédy šokovaly obrazy malované popelem obětí holocaustu

Varšava – Velké pobouření vyvolaly v Polsku a Švédsku obrazy švédského umělce Carla Michaela von Hausswolffa, který své akvarely maloval barvami namíchanými z popela lidí zabitých v někdejším koncentračním táboře Majdanek. Po vlně protestů švédské židovské komunity byla výstava s jeho obrazy uzavřena a případ zkoumají švédští i polští vyšetřovatelé.

Umělec popel obětí holocaustu údajně získal při návštěvě místa v roce 1989. Podle svých slov jej schovával, dokud se materiál sám „nepřihlásil o slovo“. Začal s ním malovat v roce 2010 a z pomalovaných ploch na něj mluvilo lidské utrpení, napsal v textu k výstavě. „Zdálo se mi, jako by popel obsahoval energii, vzpomínky a duše lidí, kteří jsou mučeni, trýzněni a trápeni jinými lidmi v jedné z nejstrašnějších válek 20. století,“ vysvětlil 56letý von Hausswolff. Polská média obrazy popisují jako malá plátna s hnědými a šedými liniemi.

V nacistickém koncentračním táboře Majdanek na polském území zahynulo v letech 1941 až 1944 kolem 80 000 lidí, většina z nich Židé z různých evropských zemí. Umírali následkem hladu, nemocí, vyčerpání z práce, při popravách a také v plynových komorách.

Podle polské prokuratury je třeba prověřit, zda se tvrzení švédského malíře a skladatele zakládá na pravdě. Pokud opravdu odcizil popel z Majdanku, hrozí mu v Polsku trestní stíhání za zneuctění lidských ostatků a pietního místa. Podobným obviněním by mohl čelit i doma ve Švédsku. Oba týmy vyšetřovatelů spolu budou spolupracovat.