Austrálii bičují plameny, hasiči jsou bezradní

Canberra - Lesní požáry v Austrálii se vymykají kontrole. Situaci komplikují rekordní teploty a silný vítr. Aktuálně hoří na 130 místech v Novém Jižním Walesu a taky ve státě Viktoria. Požár nemají hasiči pod kontrolou ani v Tasmánii, kde oheň už o víkendu zničil tisíc hektarů a stovku domů.

Sto třicet míst Nového Jižního Walesu spalují plameny přiživované poryvy větru. Pro všechny záchranáře je to noční můra. Účinně zasáhnout bez popálení je skoro nemožné. „Vítr je moc prudký, je strašné vedro a nebezpečí je příliš velké,“ říká velitel hasičů Ian Stewart.

Na jihovýchodě lehlo popelem už 460 kilometrů čtverečních porostu, naštěstí většinou mimo obydlená místa. Přesto záchranáři pokládají situaci na 90 procentech území Nového Jižního Walesu za velmi vážnou.

Úřady zavřely národní parky, zakazují rozdělávání ohňů a odklání turisty. Vedle Nového Jižního Walesu a části Viktorie je na tom nejhůř Tasmánie. Stovky lidí se evakuovaly, někteří až na poslední chvíli. „Museli jsme projet plameny, abychom se dostali ven,“ popisuje obyvatel Tasmánie.

Žár cítí velkoměsta na pobřeží, i když ne z ohňů. Od Nového roku je nebe bez mráčku, skoro 45 stupňů a ani v noci teplota neklesá pod třicet.

Reportáž Milady McGrathové (zdroj: ČT24)