Voda zabíjela i v Brisbane

Brisbane – Mohutné záplavy v australském Brisbane mají první oběť. Čtyřiadvacetiletého muže strhl proud do odpadních stok. Ve třetím největším australském městě je zaplaveno na dvanáct tisíc domů. Nefunguje elektřina, doprava zkolabovala a z kanalizace volně proudí do okolních vod splašky. Podle premiérky Queenslandu žijí lidé v podmínkách odpovídajících poválečné zóně.

Hladina řeky Brisbane se v Brisbane zastavila dnes ráno místního času na čtyřech metrech a 45 centimetrech. Podle odborníků by na této úrovni měla zůstat několik dní, než začne opadávat. Povodeň nedosáhla úrovně ničivých záplav z roku 1974, kdy voda vystoupala do výše 5,4 metru, její následky ale podle úřadů budou zřejmě stejně katastrofické.

Podle Blighové bude náprava škod způsobených povodněmi úkolem, který rozsahem odpovídá poválečné situaci. Nápravy škod prý můžou trvat roky. „Při pohledu na Queensland vidíme tři čtvrtiny našeho státu, které zažily devastaci zuřícími povodněmi. Čelíme následkům srovnatelným s válečnými škodami.“

Voda v Brisbane kulminovala (zdroj: ČT24)

Povodně devastují Queensland už od listopadu. Zemřelo při nich 24 lidí. Nejméně 74 lidí se pohřešuje a počet mrtvých pravděpodobně poroste. Povodně zaplavily desítky měst, některé z nich i třikrát.