Přiznání indických násilníků si prý policie vynutila mučením

Dillí – V Dillí pokračoval soud s pěti muži, obviněnými z brutálního prosincového znásilnění 23leté studentky, která těžkým zraněním nakonec podlehla. Obhájci dvou z nich tvrdí, že jejich mandanti byli ve vazbě mučeni a že jejich přiznání získala policie násilím. Soud dnes rozhodl, že obžalobu je třeba zevrubněji prozkoumat, a odročil projednávání na pondělí. Pětici hrozí v případě usvědčení trest smrti, šestého pachatele bude řešit soud pro mladistvé.

Obhájce M.L. Šarma uvedl, že jeden z jeho klientů byl mučen deset dní. „Tohoto 22letého chlapce odvezli z jeho vesnice a deset dní ho mučili. Nakonec z něj vynutili přiznání. Teď není schopen mluvit,“ prohlásil Šarma, podle něhož byli všichni obžalovaní zmláceni policií a museli se přiznat ke zločinům, které nespáchali. Mluvčí policie se k těmto nařčením odmítl vyjádřit. Obhajoba prý bude postavena na policejní brutalitě.

Pět Indů bylo v pondělí obžalováno ze znásilnění a vraždy mladé ženy. Tři z nich trvají na své nevině. Případ by měl být předán zvláštnímu soudu, který ho projedná ve zrychleném řízení; rozhodnutí v této věci ale zatím nepadlo.

Policie přiváží k soudu muže obžalované ze znásilnění
Zdroj: ČTK/AP/Saurabh Das

Útoku na dívku se podle prokuratury kromě obžalované pětice dopustil i sedmnáctiletý mladík, který ale coby nezletilý nebyl postaven před soud v rámci nyní projednávané obžaloby a měl by být souzen soudem pro mladistvé. Případ vyvolal v Indii protesty proti vládě a policii kvůli jejich neschopnosti ochránit ženy před násilnými činy.