Velká voda dále ohrožuje dolní tok Mohanu i východ Německa

Berlín – V západoněmeckém Wertheimu na soutoku Tauberu a Mohanu stoupala voda rychleji, než se očekávalo. Vrcholu dosáhla po poledni za stavu 5,80 metru, což je více, než se původně čekalo. Tou dobou už na hlavním náměstí byla voda 80 centimetrů vysoko. Už v noci na úterý bylo zatopeno historické centrum Wertheimu. Přímo postiženo je zhruba 450 domů, v nichž žije kolem tisícovky lidí. Pomáhá jim 70 příslušníků zásahových jednotek. Už v úterý obyvatelé k dopravě v centru města využili devíti poskytnutých člunů.

Ve finanční metropoli Frankfurtu nad Mohanem velká voda ohrožuje hlavní historické náměstí Römerberg. Jedna ulice už byla zaplavena a byly postaveny umělé protipovodňové bariéry. S kulminací vody se ale počítá až v pátek.

Obce na dolním toku Mohanu se připravují na největší vodu za řadu let. Další povodňová vlna přichází z Bavorska, na pátek meteorologové navíc předpovídají vydatné deště a tání posledních porcí sněhu. Kromě Mohanu by déšť mohl ovlivnit i hladinu Mosely a Rýna.

Hladina řeky Odry na východě Německa u obce Hohensaaten začala klesat poté, co ledoborce v noci na dnešek prorazily bariéru z ledových ker. Napjatá zůstává situace na řece Černý Halštrov, přítoku Labe na východě Německa. V obci Herzberg bylo na řece dosaženo nejvyššího, čtvrtého stupně ohrožení. Ve východoněmeckém Sasku-Anhaltsku sice hladiny toků klesají, ale situace by se mohla stát znovu kritickou, pokud se naplní předpovědi počasí, že znovu přijde obleva, navíc doprovázená deštěm. V Sasku-Anhaltsku platí nejvyšší povodňový stupeň na řece Černý Halštrov v okrese Wittenberg a na řece Bílý Halštrov u Merseburgu.

Stoupající hladna Rýna v Kolíně nad Rýnem
Zdroj: ČTK/DAPD