V ulicích Tunisu hlídkují vojáci, platí zákaz vycházení

Bern/Tunis - Na budovu tuniské ambasády ve švýcarském Bernu hodili zatím neznámí útočníci několik zápalných lahví. Ty se ale nevznítily a způsobily jen minimální škody. K útoku došlo v době, kdy Tunisko zažívá vlnu násilných protestů proti vysoké nezaměstnanosti. Při nepokojích přišlo o život 23 demonstrujících, dnes bylo v různých částech země zabito pět lidí. Nepokoje pokračují i v hlavním městě, vláda už také nechala v ulicích Tunisu rozmístit armádu a vyhlásila zákaz vycházení. Tvrdí, že nepokoje podněcují extremisté.

V ulicích tuniské metropole hlídkují po zuby ozbrojení vojáci v obrněných vozech. Vláda rozhodla o jejich rozmístění po nočních střetech. Armádní posily obsadily křižovatky v centru hlavního města a střeží silnice vedoucí do čtvrti At-Tadaman. Ozbrojené hlídky stojí také u tuniské katedrály a u budovy francouzského velvyslanectví. Vojáci údajně střeží i budovy rozhlasu a televize. V Tunisu a na jeho předměstích byl dnes vyhlášen zákaz vycházení od osmi hodin večer do šesti hodin ráno.

Nepokoje v Tunisku trvají od poloviny prosince, kdy se šestadvacetiletý mladík pokusil o sebevraždu upálením poté, co mu úřady zakázaly prodávat ve stánku. Muž později zemřel. Následovaly násilné protesty převážně mladých lidí, kteří chtějí upozornit na vysokou nezaměstnanost a špatnou ekonomiku v zemi. V hlavním městě Tunisu demonstranti v úterý rabovali obchody, zapálili banku a střetli se s policií.

Tuniský prezident dnes vyměnil ministra vnitra a nařídil propustit všechny lidi zadržené během nepokojů.