I Pákistán má bojovníka proti korupci – za neprůstřelným sklem

Islámábád – Slzným plynem a střelbou do vzduchu zasáhla pákistánská policie proti demonstrantům v Islámábádu. Do ulic je svolal vlivný klerik Muhammad Tahir Kadrí. Ten vládu kritizuje kvůli korupci a prosazuje volební reformu. Jeho příznivci po policistech házeli kameny. Podle mluvčího chtěla policie Kadrího zatknout, přes masy demonstrantů se k němu ale nedostala. Během protestů pákistánský nejvyšší soud překvapivě nařídil zatčení premiéra Rádži Parvíze Ašrafa kvůli korupci.

Tisíce příznivců stále populárnějšího klerika kritizujícího korupci dorazily do hlavního města pochodem z Láhauru. Během 40minutového projevu, který Kadrí pronesl ukryt za neprůstřelným sklem, oznámil svým stoupencům, že vláda již nemá mandát. „Dávám vám čas do zítřka, abyste rozpustili národní shromáždění a všechna čtyři shromáždění v provinciích, nebo je rozpustí sám národ,“ pronesl na adresu parlamentu. Zároveň vyzval demonstranty, aby probourali bariéry, kterými se je policie snažila oddělit od vládních budov.

Demonstranti, kterých jeden z policistů odhadl kolem 25 000, se poté utábořili před budovou federálního parlamentu a pohrozili, že tam zůstanou, dokud nebudou jejich požadavky splněny. Ministr vnitra Rahmán Málik nicméně místní televizi řekl, že vláda Kadrímu neustoupí.

  • Demonstrace příznivců Muhammada Tahira Kadrího zdroj: ČT24
  • Demonstrace příznivců Muhammada Tahira Kadrího autor: Muhammed Muheisen, zdroj: ČTK/AP

Pákistánské úřady populárního duchovního obviňují, že jeho skutečným záměrem je odložení voleb plánovaných na květen. Jeho protivládní kampaň rozděluje i obyčejné Pákistánce: Jedni ho mají za reformátora, druzí za loutku nastrčenou vlivnou armádou, která v minulosti řadu vlád svrhla. Kadrí ale tvrdí, že chce pouze zabránit tomu, aby ve volbách uspěli zkorumpovaní kandidáti. „Hlavní prioritou vlády je korupce a ignorování obyčejných lidí. Chybí elektřina a plyn. Čistá voda, práce, zdravotní péče. Všechny základní věci lidem odpírají,“ říká Kadrí.

Kadrí se do Pákistánu vrátil v prosinci, předtím žil léta v Kanadě, kde získal i občanství. Svými plamennými vystoupeními získal tisíce přívrženců v domovském Láhauru, není však jasné, jakou podporu v zemi vlastně má. Mezi jeho stoupenci jsou hlavně zástupci střední třídy, včetně učitelů, úředníků a studentů. Právě oni nejvíce pociťují zvyšování cen a neschopnost vlády bojovat s nezaměstnaností, nefunkčním školstvím a korupcí.

Kadrího protivládní kampaň Pákistánce rozdělila. Někteří ho považují za propagátora nutných reforem, jiní v něm vidí loutku nastrčenou vlivnou armádou, která v minulosti stála za množstvím státních převratů. Každopádně mu ale nelze upřít schopnost mobilizovat davy. Řada stoupenců ho ctí za to, že byl ochoten opustit pohodlný život v Kanadě a vydat se do nebezpečného světa pákistánské politiky. Stoupence získává také díky své náboženské organizaci, která spravuje síť škol a zdravotnických zařízení a organizuje pomoc obětem přírodních neštěstí.

Soud nařídil zatčení premiéra kvůli korupci

Pákistánský nejvyšší soud překvapivě nařídil zatčení premiéra Rádži Parvíze Ašrafa a asi 15 dalších lidí v souvislosti s obviněním z korupce. Případ se týká nelegálních soukromých energetických projektů. Ašraf byl před svým nástupem do premiérského úřadu loni v červnu ministrem vodních zdrojů a energetiky. Premiérův poradce Fuád Čaudhrí rozhodnutí soudu kritizoval a označil ho za protiústavní. 

Nejvyšší soud má podle svého vyjádření pravomoc nařídit zatčení kohokoli podezřelého ze spáchání zločinu. Nikdo nemá imunitu – ani ministr, ani premiér. Ašraf obvinění odmítá a mluví o spiknutí. Jeho právníci připravují způsob, jak se zatčení vyhnout. Jen měsíc před volbami tak Pákistán čelí další politické krizi.