Staré kašmírské flinty jsou podle úřadů bezpečnostní hrozba

Dillí – Na dlouhodobé indicko-pákistánské územní spory o Kašmír doplácejí i tamní tradiční řemeslníci - naposledy drobní výrobci zbraní. Řemeslem se živili i stovky let, kvůli obavám z terorismu ale teď tamní vláda jejich produkci výrazně omezila na několik stovek zbraní ročně a oni teď bojují s existenčními problémy. V regionu navíc prý hrozí bezpečnostní krize.

„Zbraně jsme tady vyráběli posledních tři sta let. Já, stejně jako můj otec, dědeček i praděda. Stát teď omezil naši výrobu a k tomu ještě i možnost lidí vlastnit zbraně. Snažíme se dohodnout s vládou, aby své rozhodnutí přehodnotila. Naše děti totiž vidí, že je za tohoto stavu řemeslo neuživí, a chtějí dělat něco jiného,“ říká výrobce tradičních zbraní Muhammad Jakoob.

Tradiční výroba zbraní v Kašmíru
Zdroj: ČT24

Objem zbraní, které mají tradiční dílny možnost vyrobit, jim zabere maximálně tři měsíce. Zbytek roku zahálejí. Shodně ale tvrdí, že jejich tradičně vyráběné zbraně jsou příliš zastaralé a nedostatečně silné, aby zajímaly teroristy. Ti podle nich prý raději sáhnou třeba po kalašnikovu nebo jiném samopalu.

Celá řada válek o Kašmír tento region výrazně poznamenala - hlavně co se bezpečnosti týče. Někteří výrobci zbraní proto už svoje dílny zavřeli a šli dělat něco jiného. Ti, kteří vydrželi, strádají. Jejich zbraně si přitom kupovali a kupují hlavně lovci a majitelé soukromých bezpečnostních agentur.

Spousta lidí by také chtěla pracovat u soukromé ochranky, kvůli vládnímu nařízení ale nemůžou získat licenci na držení zbraně. Majitelé soukromých ochranek přitom shodně tvrdí, že právě zákazy zbraní mezi lidmi zvyšují stupeň nebezpečí v regionu. Například banky nebo podnikatele nemá beze zbraní kdo chránit, a navíc roste nezaměstnanost.

Reportáž Františka Kramáře (zdroj: ČT24)

Indie a Pákistán chtějí po přestřelkách zmírnit napětí

Armádní velitelé Indie a Pákistánu se dnes domluvili na opatřeních vedoucích ke zmírnění napětí mezi oběma zeměmi na sporném území Kašmíru, kde si vzájemné potyčky v posledních dnech vyžádaly životy dvou indických a tří pákistánských vojáků. Oba velitelé se v desetiminutovém telefonickém rozhovoru dohodli na tom, že nedovolí eskalaci násilí a že udrží příměří uzavřené mezi oběma stranami před deseti lety.

Území Kašmíru, které je rozděleno mezi Indii a Pákistán, je dlouhodobým jablkem sváru mezi oběma zeměmi. Dvě ze tří válek, které svedly od získání nezávislosti na Velké Británii v roce 1947, byly právě kvůli Kašmíru. Od roku 2003 panuje na demarkační linii křehké příměří, které obě strany čas od času porušují.