Obama odkryl své plány proti zbraním. Naděje na jejich prosazení je mizivá

New York - Barack Obama vyzval americký Kongres k větší regulaci střelných zbraní. Učinil tak zhruba měsíc po řádění šíleného střelce v základní škole v Newtownu a zdůraznil, že zákonodárci by měli jednat rychle. Obama také okamžitě nařídil 23 opatření, k nimž nepotřebuje souhlas poslanců. Klíčové kroky ale podle Obamy musí udělat Kongres. Uznal ale, že vzhledem k nechuti mnoha jeho členů omezovat právo Američanů vlastnit zbraně to nebude snadné.

Prezident mimo jiné chce, aby zákonodárci obnovili zákaz prodeje útočných zbraní vojenského typu a zásobníků s kapacitou nad deset nábojů, které podle něj pachatelům usnadňují masakry, jako byl ten v Newtownu. Obama také požaduje, aby Kongres uzákonil prověrky minulosti všech lidí, kteří si chtějí střelnou zbraň koupit.

Obama čelí tvrdému odporu vlivné Národní asociace držitelů zbraní (NRA) a dalším početným stoupencům názoru, že přístup obyvatel ke zbraním by neměl být nijak omezován. Mnoho zákonodárců již dalo najevo, že se k Obamovým návrhům staví skepticky.

Obama je pokrytec. Své děti nechá hlídat ochrankou, ale vašim ji nedá

Národní asociace držitelů zbraní (NRA) zaútočila na Obamovy plány novým klipem, v němž prezidenta označuje za elitářského pokrytce, jehož děti chrání ozbrojení strážci, zatímco dětem ostatních Američanů takovou ochranu upírá.

Asociace přišla po střelbě v Newtownu s návrhem, aby ve školách byli ozbrojení hlídači. Podle ní by to zabránilo dalším tragédiím. „Jsou prezidentovy děti důležitější než vaše?“ ptá se asociace v reklamě. „Tak proč je skeptický vůči umístění ozbrojené ochrany do vašich škol, když jeho děti ve své škole ochranku mají?“ dodává.

Obama tento návrh náledně kritizoval s tím, že ozbrojené hlídky nemohou být jediným řešením problému.

Bílý dům video odsoudil jako „nechutné a zbabělé“. „Většina Američanů souhlasí s tím, že děti prezidenta by neměly být využívány v politickém boji. Ale zajít tak daleko, že tematizují bezpečnost prezidentových dětí v útočné reklamě, to je nechutné a zbabělé,“ prohlásil mluvčí Bílého domu Jay Carney.