Tragédie ve Velkém: Tentokrát ne na jevišti, ale na ulici

Moskva - Neznámý pachatel v noci na dnešek přepadl uměleckého šéfa baletu legendárního moskevského Velkého divadla (Bolšoj těatr) Sergeje Filina a polil jej kyselinou. Třiačtyřicetiletý Filin utrpěl rozsáhlé popáleniny a údajně mu hrozí i ztráta zraku. Vyšetřovatelé předpokládají, že za útokem by mohly být mocenské boje a intriky v přední baletní scéně. Balet Velkého divadla je jedním z nejstarších a nejznámějších baletních souborů vůbec.

Útočník si počkal před Filinovým domem v centru Moskvy. Zavolal ho jménem. Když se tanečník ohlédl, chrstl mu do obličeje kyselinu. Hlídač z parkoviště zavolal policii a záchranku. Policie stíhá neznámého pachatele za úmyslné způsobení těžké újmy na zdraví, za což hrozí až osm let vězení. Policie nevylučuje ani verzi, že se baletní mistr mohl stát i obětí „běžné“ kriminality. „Byl jsem vyděšen. Myslel jsem, že mě zastřelí,“ řekl později v televizi sám přepadený, jehož hlavu a tvář zakrývaly obvazy. Útočník byl tak zamaskován, že z něj viděl jen oči.

Lékaři předpokládají, že léčení potrvá nejméně půl roku. Vedení divadla mezitím rozhodlo, že umělecký šéf se bude léčit v cizině.

Umělci v šoku

Mluvčí divadla prohlásila, že Filin v minulosti dostával různé výhrůžky a že se mohl stát obětí sporů znesvářených skupin tanečníků i divadelních manažerů. Nepřátelé se jej pokoušeli zdiskreditovat materiály, které umístili na jeho facebookovém profilu, často mu také propichovali pneumatiky, naposledy prý ve středu. Stejné zášti však museli čelit i Filinovi předchůdci ve funkci. „Nikdy jsme si nemysleli, že boj o role - a ne o nemovitosti či o ropu - dospěje až ke zločinu. Je to naprosto příšerné,“ řekla mluvčí. Podezření, že útok souvisí s prací šéfa souboru, sdílí i generální ředitel divadla Anatolij Iksanov. Filin byl podle něj tak zásadový a nekompromisní, že nikdy nesvěřil roli umělci, o jehož schopnostech nebyl naprosto přesvědčen.

Primabalerína Nina Kapcovová si útok „neumí vysvětlit“, protože v souboru prý nebyly ani konflikty, ani skandály a svého šéfa „všichni milují, protože je to řádný a velice spravedlivý člověk“. Tragédie zasáhla i české umělce – například baletního mistra Vlastimila Harapese, který zná Fílina osobně stejně jako ostrou konkurenci uvnitř velkých souborů.

Reportáž Miroslava Karase a Hany Scharffové (zdroj: ČT24)

Intriky ve „Velkém“ nejsou výjimkou 

Z prvního manželství se sólistkou Innou Petrovovou má Filin syna Danila, nyní je ženatý s balerínou Marií Prorvičovou, se kterou má dvě děti. Ta teď žije ve strachu.

Není to poprvé, co se ve Velkém divadle roztáčejí velké intriky. Filinův předchůdce Janin rezignoval před dvěma lety poté, co se na internetu objevily jeho erotické fotografie. I tehdy média spekulovala o urputném boji mezi kolegy. Před dvěma lety první scénu země opustil přední taneční pár, Natalija Osipovová a Ivan Vasiljev, kteří odešli do méně proslulého divadla v Petrohradu. Zasvěcenci tušili v pozadí nejen peníze, ale i řevnitost a nespokojenost s rolemi.