Drama v Alžírsku skončilo, posledních 7 rukojmích zemřelo

Alžír - Alžírská armáda ukončila osvobozovací akce v plynárenském podniku na jihovýchodě země. Při konečném zásahu proti únoscům dělníků padlo 11 útočníků a sedm rukojmích. Poslední z únosců prý chystali hromadnou sebevraždu. Islámští ozbrojenci drželi zbývající skupinu zhruba třiceti pracovníků, z toho deset Japonců a šest Norů, jako rukojmí uvnitř továrny na zpracování plynu v Alžírsku. Několikadenní útok radikálů si podle alžírských úřadů vyžádal smrt celkem 23 rukojmích a 32 teroristů.

Národnost mrtvých rukojmích alžírské úřady nezveřejnily. Britský ministr zahraničí William Hague ale uvedl, že mezi oběťmi je pět Britů. Norská společnost Statoil také vyjádřila obavy, že někteří z mrtvých jsou její norští zaměstnanci.

Po středečním útoku skupiny Al-Mulasamín napojené na Al-Káidu se dostaly do rukou únosců stovky lidí. Komando bylo silně vyzbrojené raketomety, granáty, samopaly a puškami. Británie, USA a také Japonsko, které měly své občany mezi zaměstnanci, kritizovaly Alžír za to, že s nimi vojenskou operaci nekonzultoval. Alžírský server Al-Vatan naopak přinesl zprávu, podle níž armáda do čtvrtka s únosci vyjednávala.

François Hollande, francouzský prezident:

„Nemáme zatím všechny informace, ale když máte tolik lidí vzatých jako rukojmí teroristy v takovém počtu a kteří jsou tak chladně odhodláni zabít ty rukojmí jako oni, tak podle mě Alžírsko zvolilo přístup, který byl vhodný, jelikož žádné vyjednávání nebylo možné.“

K zásahu se rozhodla ve chvíli, kdy se únosci snažili z objektu vyjet v konvoji s cizinci a kdy z továrny prosakovaly zprávy o vraždění rukojmích. Vzhledem k nepřehlednosti velkého areálu se zatím dle BBC nedá vyloučit, že v něm někteří z útočníků stále jsou. Hovořilo se také o tom, že někteří z rukojmích se poschovávali na odlehlých místech.

Sobotní ráno bylo šťastné pro další dva norské pracovníky, které se podařilo osvobodit. Přes 650 zadržených rukojmí už je na svobodě. Drtivá většina z nich byli pracovníci z Alžíru. Někteří rukojmí, kterým se podařilo dostat na svobodu, tvrdí, že jim únosci omotali kolem krku pásy s výbušninami a že další výbušniny poschovávali po areálu.

Jeden z rukojmích:

„Zaútočili na nás v půl šesté ráno. Když jsme slyšeli střelbu, vyběhli jsme se ven podívat, co se děje. Od té chvíle panoval všude naprostý chaos. Někteří z nás zemřeli rovnou, někteří se schovávali po celém komplexu. Teroristé nás postupně všechny našli a shromáždili do jedné haly. Podle přízvuku odhaduji, že to byli Libyjci nebo Tunisané.“

Osvobození rukojmí z alžírského podniku na zpracování plynu
Zdroj: ČT24

Do zajetí podle ministerstva zahraničí USA padlo pět Američanů. Ministerstvo už identifikovalo jednoho, který je určitě po smrti. Při osvobozovací akci zemřel také jeden Francouz. Francie ale již oznámila, že v zajetí už nejsou žádní její občané.

Rada bezpečnosti OSN označila zajetí lidí islámskými radikály v Alžírsku za teroristický útok. Podle ní ohrožuje bezpečnost a mír v regionu. Rada bezpečnosti také všechny státy vyzvala k podpoře alžírské vlády. „Když jsem mluvila s alžírským premiérem, vyzvala jsem ho, aby učinil vše pro ochranu rukojmích, alžírských a zahraničních,“ řekla americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. 

„Rada bezpečnosti odsuzuje co nejostřeji teroristický útok na (plynárenské) zařízení v alžírském Ajn Amanásu,“ uvedla v rezoluci Rada bezpečnosti. Pachatelé, jejich pomahači a sponzoři prý musí být pohnáni před soud. Všechny formy terorismu podle RB OSN představují nejvážnější ohrožení míru a bezpečnosti.

Islamistická skupina, která akci naplánovala, se pokusila vyjednat výměnu amerických zajatců za teroristy vězněné ve Spojených státech. Jeden z únosců, jehož zajalo speciální komando, potvrdil, že únos má být odvetou za francouzskou intervenci v Mali. Francie ale své jednotky v zemi posiluje. O vyslání dalších sil do Mali navíc budou jednat zástupci západoafrických států v Pobřeží slonoviny.

Washington tuto verzi navíc zpochybnil. Podle odborníků se tak složitá operace nedá naplánovat za týden.

Amenas
Zdroj: ČT24/ISIFA

Dle mauritánských zdrojů akci velel veterán mezi radikály Abdar Rahmán zvaný podle země svého původu Nigerí. Ten se v roce 2005 připojil k alžírské Salafistické skupině pro kázání a boj (GSPC), která bojovala o ustavení islámského státu v Alžírsku a roku 2007 se přejmenovala na Organizaci Al-Káidy v muslimském Maghribu (AQIM). Právě AQIM patří k islamistům, kteří loni ovládli maliský sever a proti nimž se nyní vede vojenská operace v Mali.

Vydáno pod