V USA se opět demonstrovalo. Tentokrát ale za zbraně

Buffalo - Na několika místech ve Spojených státech se demonstrovalo proti přísnějším zákonům pro držení zbraní. Demonstrace proběhly v Buffalu, Pittsburgu nebo Bostonu. Zastánci držení zbraní argumentují, že zákaz prodeje není řešením. Při dvou incidentech na prodejních výstavách zbraní se přitom ve stejný den zranili čtyři lidé.

Napříč Spojenými státy se v sobotu protestovalo proti přísnějším zákonům pro prodej a držení zbraní. Někteří demonstranti přišli symbolicky s puškou v ruce. Argumenty zastánců jsou pořád stejné - zabijáky podle nich zákaz nezastaví a nevinní přijdou o možnost se chránit. „Žádný zákon, kterým se odpovědní občané řídí, ještě nezabránil spáchání zločinu. Vezmou mi zbraň, aby mě někdo zastřelil,“ řekl Marvin Otterman, jeden z protestujících. 

Národní střelecká asociace a její příznivci se odvolávají na druhý dodatek ústavy a prezidenta Baracka Obamu obviňují z ohýbání zákonů. „Co si myslím? Řekněte těm levičáckým liberálním hlupákům ve Washingtonu, ať naše zbraně nechají na pokoji. Nikomu neubližujeme. Ať se raději starají o zločince, a ne o spořádané občany,“ konstatoval aktivista Tom Mabelitini. 

Paradoxem je, že během stejného dne jinde v Americe zbraně zase málem zabíjely. Na prodejní výstavě v Severní Karolíně nezajištěná puška zranila tři lidi a v Ohiu zapomenutým nábojem zákazníka postřelil přímo prodavač. 

Obama už přitom plány pro přísnější kontrolu zbraní představil. Obnoven má být mimo jiné zákaz prodeje útočných pušek a zavedena větší kontrola duševního stavu jejich majitelů. Některé státy už přísnější opatření přijímají, jako tento týden stát New York. 

Debata o zbraních se rozhořela po prosincovém masakru na základní škole v Newtownu. Dvacetiletý střelec tam zabil dvacet prvňáčků, šest učitelek, svoji matku a pak i sebe.

Demonstrace napříč USA proti přísnější regulaci držení zbraní (zdroj: ČT24)