Belmochtár se přihlásil k útokům v Alžírsku, pět ozbrojenců zadrženo

Alžír - Velitel islamistů Mochtár Belmochtár v Alžírsku se na videu přihlásil k útokům na plynárenský komplex. Únos byl prý proveden ve jménu al-Káidy. Se západními zeměmi je ochoten jednat, pokud zastaví bombardování na severu Mali. Uvedla to mauritánská média. Alžírská armáda také našla 30 těl. Má jít o zabité rukojmí, jejichž těla byla většinou znetvořena. Bilance mrtvých tak nejspíš poroste. Podle serveru BBC News bylo pět podezřelých ozbrojenců zadrženo.

Dosavadní zprávy mluvily o 23 obětech, převážně z řad cizinců. Při včerejším posledním úderu alžírská armáda zabila 11 islámských radikálů napojených na africkou větev al-Káidy. Úřady potvrdily, že útočníci pocházeli z afrických, arabských i jiných zemí. Experti teď pracují uvnitř komplexu a zbavují ho min.

Britský premiér David Cameron sdělil, že potvrzená je smrt tří Britů a velmi pravděpodobná smrt tří dalších.

„Je to drsné připomenutí toho, jaké hrozbě terorismu dnes po celém světě čelíme. V minulých letech jsme sice měli pár úspěchů a ohrožení terorismem se v některých regionech podařilo snížit. V severní Africe se ale situace zhoršila,“ prohlásil Cameron.

Dle sobotní zprávy alžírského ministerstva vnitra se podařilo osvobodit 685 alžírských a 107 zahraničních zaměstnanců. Útočníci pocházeli ze šesti zemí, server Al-Vatan hovoří o Mauritáncích, Alžířanech, Egypťanech, Malijcích, Nigerijcích a také Kanaďanovi.

Velká ztráta se může týkat také Japonska. V podniku bylo v době únosu 51 Japonců a o desítce z nich zatím Tokio nemá zprávu. Jeden ze svědků prohlásil, že viděl, jak bylo zabito devět z nich. Prozatím nepotvrzené zprávy hovoří také o pěti mrtvých Norech a dvou Malajsijcích. Mezi oběťmi je určitě nejméně jeden Alžířan.

Příběh s dobrým koncem

Sedmapadesátiletý Nor a dalších sedm rukojmích se v noci na pátek rozhodlo utéct únoscům z obsazeného plynárenského komplexu na pouštním jihovýchodě Alžírska. Šli pak pěšky 15 hodin Saharou. Skupina se rozhodla po útěku vyrazit na východ. Po zhruba 50 kilometrech vyčerpávající chůze dorazili do obce, kde jim byla poskytnuta lékařská péče.

Komando islámských radikálů na objekt u Ajn Amanásu zaútočilo ve středu. Nejdříve se na svobodu dostali alžírští rukojmí, pak také někteří cizinci. Motivem únosců prý byla zahraniční intervence vedená proti islámským radikálům v sousedním Mali.

Belmochtár prošel výcvikem v Afghánistánu a pak se připojil k severoafrické odnoži al-Káidy. Nedávno se od ní oddělil a má vlastní skupinu. Odborníci na otázky spojené s terorismem se domnívají, že usiluje o internacionalizaci konfliktu v severní Africe.

V sobotu se poprvé k případu vyjádřil americký prezident Barack Obama. Odpovědnost za smrt rukojmích podle něj padá jedině na teroristy. Alžírská armáda se o osvobození rukojmích pokoušela od čtvrtka a Alžír byl kritizován za to, že zásah nekonzultoval s vládami států, jejichž občanů se incident týkal. Francouzský prezident François Hollande ale v sobotu postup Alžíru hájil jako naprosto správný.

Osvobození rukojmí z alžírského podniku na zpracování plynu
Zdroj: ČT24

Rozsáhlý komplex nebyl ještě stoprocentně prohledán. Vojáci ho museli také odminovat a po útočnících se na místě našlo velké množství munice - zatím asi 30 střelných zbraní, převážně pušek a samopalů, minomety a raketomety s municí, granátomety, granáty a pásy s výbušninami.