Obama počtvrté složil slib a zahájil druhé funkční období

Washington – Americký prezident Barack Obama před budovou Kapitolu ve Washingtonu zopakoval prezidentský slib, který v soukromí v souladu s ústavou složil už v neděli. Na tradiční inaugurační slavnosti tak dnes symbolicky a za přísných bezpečnostních opatření zahájil své druhé funkční období a přednesl inaugurační projev. Zpěvačka Beyoncé poté zazpívala americkou hymnu.

Stejně jako v neděli i dnes Obama složil slib do rukou předsedy Nejvyššího soudu USA Johna Robertse. V neděli jej přitom sledovala jen nejbližší rodina a několik hostů, nyní to bylo kolem 600 tisíc lidí a další miliony lidí u televizních obrazovek. Ještě před šéfem Bílého domu složil přísahu viceprezident Joe Biden.

Před čtyřmi lety se na inauguraci prvního prezidenta tmavé pleti sjely skoro dva miliony lidí, letos je oslava méně okázalá - i vzhledem ke svízelné situaci amerického rozpočtu. Washington bude ale stejně slavit až do rána. Náklady na rozdíl od minulé inaugurace pomohou uhradit soukromí sponzoři, kteří za to získali vstupenky na exkluzivní místa. Nejdražší lístky přišly až na čtvrt milionu dolarů pro jednotlivce a na milion dolarů pro firmy.

Obama hovořil o boji proti změnám klimatu, jimž se ve volební kampani prakticky nevěnoval:

„Budeme reagovat na hrozbu změny klimatu s vědomím, že pokud bychom tak neučinili, zradili bychom naše děti a budoucí generace. Někteří lidé sice stále popírají naprosto převažující mínění vědců, nikdo se ale nevyhne ničivému dopadu zuřivých požárů, ochromujícího sucha a silných bouří.“

V inauguračním projevu Obama kladl důraz na to, aby Američané čelili současným výzvám společně stejně jako v minulosti. Mimo jiné také řekl, že USA potřebují nové myšlenky a nové technologie pro efektivnější vládu, ale třeba i školství či lepší daňové zákony. Důrazně také například vyzval k boji proti změnám klimatu. Ve světě podle šéfa Bílého domu Spojené státy chtějí nadále prosazovat demokracii, problémy s jinými zeměmi hodlají řešit mírově. „Nikdo nemá větší zájem na mírovém světě než jeho nejsilnější země,“ zdůraznil. V projevu hovořil také o ekonomické nerovnosti, zachování sociálních programů či zrovnoprávnění homosexuálů. „Naše cesta neskončí, dokud naši homosexuální bratři a sestry nebudou mít před zákonem stejné postavení jako všichni ostatní,“ uvedl šéf Bílého domu. 

Po Obamově  projevu zpěvačka Kelly Clarksonová zazpívala vlasteneckou píseň America the Beautiful. Obřad zakončila Beyoncé zpěvem americké hymny.

Obama se pak odebral s viceprezidentem Bidenem, rodinnými příslušníky a členy Kongresu a hosty na oběd do budovy Kongresu. Krátce před půl čtvrtou místního času začal slavnostní inaugurační průvod od Kapitolu po Pensylvánské třídě do Bílého domu. V jeho čele jela krokem prezidentská limuzína s prvním párem USA doprovázená pěší ochrankou.

Večer se prezident objeví na plese pro příslušníky ozbrojených sil, pak zamíří na hlavní inaugurační ples. Na akci vystoupí například zpěvačka Katy Perryová, zpěváci Smokey Robinson a Usher či Alicia Keysová.

Čtvrtá přísaha na druhé funkční období

Obama přísahal věrnost Spojeným státům hned na dvě bible - Abrahama Lincolna a Martina Luthera Kinga. Přísahal dnes na své druhé funkční období, a přitom už počtvrté v životě. V soukromí Bílého domu v neděli vyhověl ústavě, která stanoví datum slibu na 20. ledna. Také po svém prvním zvolení skládal slib dvakrát - když právníci doporučili reparát za spletený slovosled, aby nikdo autoritu hlavy státu nezpochybnil.

Ani letošní obřad se neobešel bez technických problémů. Velkým obrazovkám, na kterých jej sledovali diváci, několikrát vypadl obraz. Výpadky místy také postihly ozvučení prostor před Kapitolem.

Dnešnímu ceremoniálu přihlíželi například bývalí prezidenti James Carter a Bill Clinton s manželkami, nezúčastnil se jej ale například předchozí šéf Bílého domu George Bush, který se po odchodu z úřadu příliš neobjevuje na veřejnosti. Chyběl i jeho otec George Bush starší, kterého sužují zdravotní problémy.

Obama znovu zamířil před inaugurací ke svatému Janovi

Obama dnes před slavnostním uvedením do úřadu zamířil ve Washingtonu s rodinou a viceprezidentem Bidenem do episkopálního kostela svatého Jana. Čtyřiačtyřicátý prezident navštívil stejný kostel, kam také někdy s rodinou chodí na nedělní bohoslužby, již před svým prvním uvedením do úřadu před čtyřmi lety.

Obamovi začíná nelehká doba. Mezi hlavní úkoly jeho druhého funkčního období bude patřit snižování rozpočtového deficitu, zajištění pracovních míst a růst ekonomiky. Hodlá zpřísnit kontrolu střelných zbraní a prosadit imigrační reformu, která by měla řešit problém zhruba 11 milionů nelegálních imigrantů. Jasnější program pro následující čtyři roky načrtne Obama 12. února v Poselství o stavu unie před oběma komorami Kongresu.

Historie ukazuje, že druhá funkční období málokdy překonají ta první. George Bush podcenil hurikán Katrina, Bill Clinton zase dopad milostné aféry a Richarda Nixona smetla aféra Watergate. Ronald Reagan ale naopak stál na konci své vlády u rozpadu komunismu a druhé období Dwighta Eisenhowera se také všeobecně považuje za úspěšné. I na tom, jak Obama dokáže vyjít s Kongresem, bude záležet, do jaké skupiny bude nakonec patřit. Do druhého funkčního období ale vkročil s humorem. „Miluji Michelle Obamovou. A k nejdůležitější události tohoto víkendu - miluju její ofinu,“ komentoval Obama skutečnost, že první dáma vstupuje do druhého období s novým účesem.

Vydáno pod