Jezdíš v autě, na které sis nevydělal? Policie ti ho sebere

Antverpy - Kontroverzní recept proti praní špinavých peněz naordinovalo druhé největší město v Belgii - Antverpy. Policie tam zastavuje mladíky za volantem luxusních aut a zjišťuje, kde si na ně vydělali. Pokud nedokážou původ peněz doložit, vůz jim zabaví. Půlmilionové Antverpy za půl roku zatím zabavily čtyři auta. Každý občan také může nahlásit rodinu na sociálních dávkách, jejíž členové nemají žádný příjem, ale přitom se vozí v drahých autech.

„Pokud se o někom ukáže, že řídí výnosný drogový byznys, pak budu velmi rád, že jeho sousedi byli na pozoru,“ říká k tomu královský prokurátor v Antverpách Herman Dams. Antverpy se v tomto ohledu nechaly inspirovat Nizozemskem, kde si pochvalují pokles kriminality. Ti mladí, co by si na drahé auto chtěli vydělávat nečestně, tak dostali jasný vzkaz - obdivujte auta na autosalonu, v ulicích vás odhalíme.

To, že policie v Antverpách může v rámci boje s kriminalitou zabavovat luxusní auta nebo přepychové doplňky, už ale také vyvolalo obavy, a to především u ochránců lidských práv. Podle některých jde o jasný útok na přistěhovalce. „Může to přece být auto mého otce, přítele a tak dále. Není záležitostí ostatních řešit, jaké auto řídím,“ říká například Jozef de Witte, ředitel Centra pro rovné příležitosti a boj s rasismem.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)