Britce našli v kufru na Bali drogy – dostala za to trest smrti

Bali - K trestu smrti za pašování drog odsoudil indonéský soud šestapadesátiletou Britku. Při kontrole na ostrově Bali v podšívce jejího kufru našli loni v květnu celníci skoro pět kilogramů kokainu. Žena přiletěla z thajského Bangkoku a k pašování ji prý přinutili překupníci drog. Žalobci pro ni požadovali 15 let za mřížemi. Podle nich patří k britskému drogovému gangu. Soud zdůvodnil trest smrti tím, že Britka poškodila obraz Bali jako turistické destinace a svého činu veřejně nelitovala.

Indonéský soud potrestal 56letou Britku za pašování drog trestem smrti. Lindsay Sandifordovou zatkli loni v květnu na Bali, kam přiletěla z Thajska z Bangkoku. V jejím kufru se našlo 4,8 kilogramu kokainu. Žena přitom tvrdí, že ji k pašování přinutili překupníci. Její právníky nejvyšší trest překvapil, Sandifordovou dokonce šokoval a rozhodně se proti verdiktu odvolá.

Soudce se rozhodl pro nejvyšší trest, neboť prý nebyly žádné polehčující okolnosti a žena se k činu nepřiznala. Podle soudců Sandifordová zároveň svým chováním narušila image Bali jako turistické destinace, stejně jako oslabila vládní protidrogové snahy. 

I když maximální trest za pašování drog v Indonésii je skutečně trest smrti, obžaloba pro Britku vzhledem k jejímu věku a předchozí beztrestnosti navrhovala 15letý trest. Podle právníků je přitom velmi vzácné, že by se soud rozhodl pro vyšší trest, než navrhuje sama prokuratura. 

Podle obžaloby žena patřila ke skupině překupníků zahrnující další tři britské občany. Jeden z nich byl za držení drog již odsouzen na čtyři roky, další na jeden rok a třetí na verdikt teprve čeká. 

Jenže právníci, sama odsouzená i její rodina tvrdí, že Sandifordová byla k pašování donucená. V minulosti vypověděla, že nikdy nechtěla nic pašovat, ovšem obávala se prý o životy svých dětí a chtěla je tak prý chránit. Právníci navíc argumentují, že se žena díky psychickým problémům, kterými trpí, stala mnohem snadnějším terčem drogového gangu. 

Britské ministerstvo zahraničí potvrdilo, že britská občanka skutečně v Indonésii čelí trestu smrti. O jejím případu nyní britské úřady jednají s těmi indonéskými. „Velká Británie je zásadně proti trestu smrti za jakýchkoli okolností,“ zdůraznila mluvčí ministerstva.

Indonésie patří k zemím s nejtvrdšími protidrogovými zákony, nicméně zřídkakdy se za drogové zločiny v této zemi popravuje.

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)
Vydáno pod