Syrské Aleppo očima zvláštního zpravodaje ČT

Aleppo (Sýrie) - Dvaadvacet měsíců občanské války si v Sýrii vyžádalo přes 60 tisíc obětí a řešení krize je stále v nedohlednu. Novou naději nepřinesla ani mezinárodní mise OSN a Ligy arabských států. Opoziční skupiny v zemi se nedokážou dohodnout na přechodné vládě. Jedním z nejpostiženějších syrských měst je Aleppo, i když situace zde se - alespoň pokud jde o frontové linie - za poslední týdny stabilizovala.

Město, které před válkou mělo zhruba 2,5 milionu obyvatel, je rozdělené – jednu část kontroluje Svobodná syrská armáda, druhou vládní jednotky věrné režimu Bašára Asada. Hlavním problémem města je příliv uprchlíků, kterých tu je až jeden milion. Život jim ztěžuje i fakt, že teploty v noci tu klesají pod nulu. V Aleppu natáčel zvláštní zpravodaj ČT Jakub Szántó. 

Reportáž Jakuba Szántó (zdroj: ČT24)

Rusko zahájilo leteckou evakuaci svých občanů ze Sýrie

Z Moskvy do libanonské metropole Bejrútu dnes odletěly letouny, které mají do vlasti dopravit 100 až 150 ruských občanů trvale žijících v Sýrii. Podle ruského ministerstva zahraničí jde většinou o ženy a děti, jejichž obydlí byla zničena během bojů syrské opozice a jednotek prezidenta Asada. Evakuovaní Rusové se už přesunuli do Bejrútu, odkud je do Ruska dopraví letouny Jak-42 a Il-76. „Jde výhradně o ruské občany, kteří v Sýrii trvale žijí. Žádní pracovníci velvyslanectví v Damašku mezi nimi nejsou,“ řekl mluvčí ambasády.