Pro dobrotu na žebrotu: Turecký dav napadl německou obsluhu patriotů

Ankara – Dav několika desítek civilistů v jihotureckém Iskenderunu napadl pětici německých vojáků, kteří byli vysláni do Turecka v souvislosti s misí raket Patriot u turecko-syrské hranice. Vojáci, kteří byli v civilu, utekli do okolních obchodů a dalším násilnostem zabránili turečtí policisté, kteří je doprovázeli. Při útoku nikdo z vojáků nebyl zraněn.

Berlín na přelomu roku vyslal do Turecka v rámci alianční pomoci rakety Patriot a vojáky obsluhující tyto raketové systémy protivzdušné obrany. Ankara o ně požádala kvůli situaci v sousední Sýrii. Ze země zmítané občanskou válkou už totiž na turecké území přilétlo několik raket. Rakety a vojáky Turecku poskytly kromě Německa také USA a Nizozemsko. Česká republika dala k dispozici čtyři vojenské spojaře, kteří se mají podílet na zajištění komunikace v rámci celé operace. Vedle Česka byly o vyslání svých expertů požádány také Polsko a Slovensko.

Turecká média informovala, že turecká policie už zadržela několik lidí při potyčkách, které provázely demonstrace proti nasazení raket Patriot. Proti násilným protestům v Iskenderunu a na nedaleké letecké základně Incirlik zasáhla policie slzným plynem, pepřovým sprejem i obušky.

Rusko chce pomoci s přílivem syrských uprchlíků

Rusko je připraveno poskytnout Libanonu pomoc při řešení humanitárních problémů způsobených uprchlickou vlnou ze Sýrie. V rozhovoru s libanonským prezidentem Michelem Sulajmánem to řekl jeho ruský protějšek Vladimir Putin. Konstatoval rovněž, že Moskva je připravena uspořádat mezinárodní konferenci o situaci syrských uprchlíků. Mohla by tak pomoci zemím, které na svém území tomuto problému čelí.

„Pověříme experty, aby vypracovali návrh na objem takové pomoci. Může jít o finanční pomoc přímo uvolněnou na pomoc uprchlíkům,“ uvedl Putin, podle něhož může Moskva Libanonu nabídnout i dočasná přístřeší, stany a léčiva. O rozsahu pomoci se mají poradit ruští a libanonští odborníci.

Podle odhadu mezinárodních organizací žije mimo území Sýrie, zejména v Turecku a Jordánsku, 300 000 až 500 000 syrských uprchlíků. V mnoha uprchlických táborech je situace kritická, zejména v chladném zimním období.

Telefonát Jakuba Szántó (zdroj: ČT24)