Vyšetřovatelé na stopě záhady dreamlineru

Washington - Vyšetřování amerických úřadů potvrdilo tepelné poškození u baterií Boeingu 787 Dreamliner, který musel nouzově přistát v Bostonu. Stroje nesmí kvůli problémům z posledních týdnů létat třeba ve Spojených státech nebo Japonsku.

Vyšetřovatelé se dostali na stopu příčině, proč měl dreamliner v Bostonu problémy. Všech osm článků pomocné lithiové baterie poškodilo zvýšené tepelné zatížení. Specialisté vylučují takzvané přebití - co problém způsobilo, ale stále nevědí. 

„Pilně společně s Boeingem pracujeme na tom, abychom našli problém a taky jeho řešení. Náš cíl je, zvládnout to co nejrychleji to půjde, ale musíme si být jistí tím, že problémy jsou odstraněné - předtím, než budeme přemýšlet o dalších krocích,“ říká americký ministr dopravy Ray Lahood. 

Své vlastní vyšetřování odstartovalo taky Japonsko, kde Boeing 787 používaly dvě přední letecké společnosti. Zatím se jim podařilo zjistit jen to, že za problémy baterií nebylo jejich přebíjení. To potvrdili taky američtí vyšetřovatelé. 

Boeing 787 Dreamliner je první dopravní letoun, který plně využívá jen elektronické řízení palubních systémů. Potýká se ale i s problémy s bateriemi, které v některých případech dokonce explodovaly. Úřady v Japonsku nebo Spojených státech proto zakázaly dreamlinerům létat.

Dreamliner měl přehřáté baterie (zdroj: ČT24)