Práce snů na Guantánamu skončila, poslední Kubánci jdou do důchodu

Guantánamo - Pro desetitisíce Kubánců nebyla dlouhou dobu věznice na Guantánamu obávaným žalářem, ale místem, kde dostali dobře placenou práci. Když se k moci dostal Fidel Castro, přestala vojenská základna nabírat místní síly. Ti, kteří tam už ale pracovali, mohli dosloužit až do penze. Počátkem ledna se Guantánamo rozloučilo s posledními dvěma zaměstnanými Kubánci, kteří odešli na zasloužený odpočinek.

Původně byl 79letý Luis svářeč a jeho 82letý kolega Harry úředník. V roce 1959 ale dostali práci na Guantánamu. Zatímco doma žili v komunistickém režimu, dennodenně se do práce vydávali do úplně jiného světa. Teď se s prací pro Američany definitivně rozloučili, jdou do důchodu. 

Na bývalé zaměstnavatele Luis a Harry nedají dopustit. Za dvě hodiny práce si vydělali víc než průměrný obyvatel Kuby za měsíc. A vzpomínat budou i na přátelskou atmosféru.

Odcházejí navíc s nadějí, že jim důchody z Washingtonu zajistí blahobyt. Jenže nastal problém, jak dopravit peníze k penzistům v komunistické Kubě. Až dosud je totiž kvůli přísným americkým zákonům a embargu vynášeli Luis a Harry z Guantánama jednoduše v tašce. 

Spojené státy mají měsíčně platit 67 bývalým kubánským zaměstnancům přes 45 tisíc dolarů. To je v korunách skoro 13 tisíc na osobu, na Kubu je to královský důchod. Pentagon už prý vymyslel způsob, jak v souladu se zákony penze vyplácet. Detaily zatím tají.

Kuba: poslední Kubánci z Guantánama (zdroj: ČT24)