Rada obrany nevylučuje vyhlášení výjimečného stavu

Káhira – Vlna násilí vypukla poté, co egyptský soud odsoudil k trestu smrti 21 lidí, kteří měli podíl na loňských masových výtržnostech na fotbalovém stadionu v přístavu Port Saíd. Rozhodnutí soudu vyvolalo protesty, při nichž zatím zemřelo nejméně třicet lidí, 170 je zraněno. Do Port Saídu byla povolána armáda. Rozhodnutí bylo posláno ke schválení k nejvyšší náboženské autoritě muftímu. Konečný rozsudek má být vynesen 9. března.

Jednání v soudní síni živě přenášela egyptská televize. Po vynesení rozhodnutí propukli příbuzní odsouzených v nářek, rodiny obětí naopak ho naopak hlasitě vítaly. Z Port Saídu byly vzápětí ohlášeny potyčky mezi policií a rodinnými příslušníky odsouzených, kteří se pokoušeli za pomoci zbraní proniknout do věznice. Došlo k přestřelce a policie použila také slzný plyn. Na místě zemřelo nejméně osm lidí, z toho dva policisté. Další osoby jsou zraněné. Do Port Saídu byla na pomoc povolána armáda, která má chránit veřejné budovy. Svědkové ve městě viděli obrněné vozy a příslušníky vojenské policie. 

Rozsudky smrti nyní soud předá nejvyššímu egyptskému muslimskému duchovnímu, jehož souhlasu podléhají. V případu fotbalového násilí bylo obžalováno celkem 73 lidí; 52 zbylých obžalovaných si rozsudek vyslechne 9. března. 

Egyptská Národní rada obrany, jejímiž členy jsou i prezident nebo ministr obrany, dnes pouliční násilnosti odsoudila a upozornila, že by mohla vyhlásit výjimečný stavu nebo zákaz nočního vycházení v oblastech střetů.

Nejtragičtější událost v dějinách egyptského fotbalu se odehrála 1. února 2012. V severoegyptském přístavu Port Saíd fanoušci místního klubu Al Masrí napadli káhirský tým Al Ahlí, přestože domácí vyhráli 3:1. Rozlícený dav vtrhl na trávník a zaútočil na hosty. Mnoho lidí bylo ušlapáno v tlačenici, která kvůli bitce vznikla u východů. Tragédie na fotbalovém stadionu v Port Saídu byla nejhorší v egyptských dějinách. Zemřelo tehdy 74 lidí, stovky dalších byly zraněny. Před soudem se zodpovídá celkem 73 lidí, včetně sportovních funkcionářů a policistů.

Násilnosti Egyptem otřásají už třetí den

V pátek se po celé zemi konaly demonstrace proti vládě svolané opozicí v den druhého výročí začátku povstání proti režimu někdejšího prezidenta Husního Mubaraka. Policie použila slzný plyn proti demonstrantům v Suezu a v druhém největším městě
Alexandrii. O život přišlo osm lidí, téměř čtyři stovky lidí byly zraněné.

Fanoušci Al Ahlí, kteří se aktivně účastnili předloňských pouličních protestů proti tehdejšímu režimu prezidenta Husního Mubaraka, tvrdili, že se stali terčem útoku za to, že podporovali revoluci v zemi. Spekulovalo se také, že násilnosti vyvolali neznámí provokatéři angažující se ve prospěch některých členů Mubarakovy administrativy. Mezi obžalovanými jsou sportovní funkcionáři i policisté. Kvůli tragické události loni Egypt předčasně ukončil fotbalovou ligu, obnovena má být přesně po roce - 1. února. 

Telefonát Anny Janků (zdroj: ČT24)