Obětí střelce z Tucsonu dívka narozená 11. září 2001

Tucson - Dvaadvacetiletý mladík, který o víkendu v americkém Tucsonu na politickém mítinku zastřelil šest lidí a postřelil mimo jiné americkou kongresmanku Gabrielle Giffordsovou, dnes stane před soudem. Hrozí mu doživotí. Čelí obvinění z vraždy a pokusů o vraždu. Mezi šesti oběťmi šíleného střelce je i dívka, která se narodila 11. září 2001. Vyšetřovatelé prověřují, zda nebyl útočník napojen na protiimigrantskou organizaci. Američané dnes odpoledne uctili památku obětí střelby minutou ticha.

Jared Lee Loughner cílil víkendový útok na kongresmanku Gabrielle Giffordsovou. Zasáhl ji do hlavy, žena podstoupila v nemocnici v Tucsonu náročnou operaci. Lékaři jí dávají velké šance na přežití, i nadále ovšem zůstává pacientka v kritickém stavu. Jedna z kulek prolétla kongresmance hlavou, zasáhla centrum řeči. Lékaři si zatím nejsou jistí, zda bude mít Giffordsová po zásahu poškozený mozek. Zatím pacientku udržují v umělém spánku.  

Jednou z obětí je i devítiletá dívka, která přišla na svět a pak z něj i odešla v tragický den. Christina Greenová se narodila 11. září 2001. Zemřela pak při útoku šíleného střelce Jareda Loughnera. „Kristina byla překrásná navenek i uvnitř. Měla nádhernou duši a dobré srdce. Byla laskavá, chtěla pomáhat druhým,“ truchlí pro dceru její matka Roxanna.

Útočníka čeká ještě dnes soud

Střelec dnes stane před soudem, kde bude čelit obvinění z vraždy a pokusů o vraždu. Vyšetřovatelé v domě útočníka objevili dokumenty, které naznačují, že 22letý Jared Loughner útok plánoval. Našli u něj vlastnoručně podepsané dopisy s titulkem „Měl jsem plán“ nebo „Atentát“. A také jméno postřelené kongresmanky. 

Útočník odmítá s vyšetřovateli spolupracovat, u soudu nebude vypovídat. Podle agentury AP vyšetřovetlé prověřují informaci, zda Loughner nebyl napojen na rasistickou a protiimigrantskou organizaci American Renaissance. Ta ale jakékoli kontakty popřela a od útoku se distancovala.

Policisté mezitím také vyslechli a zbavili podezření muže, kterého po masakru pokládali za možného komplice. Šlo o řidiče taxíku, který Laughnera vysadil blízko místa činu. 

Minuta ticha pro oběti

Američané v čele s prezidentem Barackem Obamou dnes uctili oběti útoku minutou ticha. Pietu zahájil v 11:00 místního času (17:00 SEČ) před Bílým domem příslušník americké námořní pěchoty, který třikrát rozezněl zvon. Obama poté s manželkou Michelle stáli minutu před sídlem amerických prezidentů se skloněnou hlavou. Poté se mlčky otočili a vrátili se zpět do budovy. Další stovky lidí uctily oběti tragické střelby před americkým Kongresem.

Hádky politiků mohou odstrartovat další tragédie

FBI varuje i politiky, že vzájemné výpady můžou labilní jedince vyprovokovat k činu. Ostrou rétoriku užívá hlavně konzervativní křídlo republikánů Tea Party. Jeho ikona Sarah Pailinová vyzývala na svých stránkách k zacílení na soky včetně Giffordsové. Teď se na ni valí kritika. Mapu s terči z webu stáhla. Vinu ale odmítá. „Atmosféra je přímo toxická! A my ji z Washingtonu často přenášíme do dalších částí země,“ uznává senátor za demokraty Emanuel Cleaver.

V Arizoně byly politické půtky posledních let obzvlášť špinavé. Baraka Obamu tu odpůrci přirovnali k Hitlerovi. Vyhrotila se i debata o přistěhovalcích nebo o zbraních. Právě kongresmanka Giffordsová ovšem právo Arizoňanů na držení zbraně hájila.