Mrazy nosí smrt i v Polsku

Varšava – Mráz zabiják představuje hrozbu pro lidi bez domova i v sousedním Polsku. Loňská mrazivá vlna má na svědomí kolem dvou set životů, číslo obětí bílé smrti v tomto roce už se blíží stovce. Teploty v noci padají až k minus dvaceti. Polské úřady se tragédiím snaží zabránit, strážníci lidi hledají a posílají na ubytovny.

Strážníci v polských městech hledají lidi bez domova, kde se jenom dá - v parcích i příměstských lesích. S mnohými ale není úplně snadná domluva, zarytě odmítají vyhledat ubytovnu. Starosta města Płock asi 100 kilometrů západně od Varšavy třeba nechal v mrazech otevřené městské nádraží právě především pro lidi bez domova.

Pro strážníky městské policie ve Štětíně ale snaha má svůj smysl. „I kdybychom přesvědčili a zachránili jen jednu osobu, budeme to považovat za úspěch,“ říká jejich mluvčí Miroslaw Siewierski.

Provozovatel ubytovny Boleslaw Sameryt přisuzuje hlavní podíl na smrti v mrazech alkoholu. Podnapilí lidé podléhají pocitu, že jim je dobře, a umrzají. Ti, kteří z mrazu mají přece jen obavy, služby ubytoven vyhledají; dostanou tu jídlo, ohřejí se, odpočinou si, přečkají nejtužší zimu. Pravidla jsou tu jednoduchá, kdo nekonzumuje alkohol a vyvaruje se agresivních projevů, může zůstat.

Reportáž Josefa Pazderky o zabíjejícím mrazu (zdroj: ČT24)