Stačilo málo a v Downing Street došlo k bitce

Londýn – Mezi dvěma obyvateli proslulé londýnské ulice Downing Street panuje otevřené nepřátelství. Nejedná se ale i politiky, jak by si většina lidí myslela, ale o kočičí osazenstvo. Kocour premiéra Camerona Larry se totiž nesnese s kočkou ministra financí Osbornea Freyou. A jen díky procházejícímu úředníkovi dnes nedošlo ke kočičí šarvátce.

Dnes se opět schylovalo u dveří Downing Street 10 ke kočičí bitce. Zabránil jí ale jeden z úředníků, který mířil na jednání vlády. Podle přítomných fotografů se obě kočky připravovaly k boji, ale kvůli příchodu úředníka se lekly a utekly.

Obě kočky nebyly kvůli nepříznivému počasí, které v Británii panovalo, několik týdnů venku. „Najednou se kočky potkaly u prahu čísla 10. Freya běžela k Larrymu a začali na sebe prskat,“ popsal situaci jeden z přítomných fotografů.

Larry a Freya nejsou přátelé
Zdroj: ISIFA/Steve Back/Rex Features

Ministerský předseda si domů pořídil Larryho kvůli tomu, že během jednoho televizního přenosu z Downing Street zachytily kamery v domě potkana. Místo obávaného lovce myší se však z kočky vyklubal lenoch, který většinu dne prospí. Jeho první ulovená myš se tak stala v Británii mediální senzací.

Larry má navíc občas problémy s chováním. Jednou dokonce napadl a poškrábal televizní reportérku. Poněkud milejší byl na amerického prezidenta Baracka Obamu, od kterého se nechal pohladit.

Freya je naopak protřelá kočka, která strávila dva roky na ulici. Pak ale veterinář podle čipu zjistil, komu toulavá kočka patří, a Freya se mohla vrátit k rodině, která se mezitím přestěhovala do Downing Street 11.