Policie zatkla majitele klubu a další tři lidi

Santa Maria - V Brazílii začali pohřbívat první oběti víkendového neštěstí v nočním klubu. Při požáru způsobeném pyrotechnikou tam zemřelo 231 mladých lidí. Policie už také zadržela čtyři muže, kteří mohou být za tragédii zodpovědní.

Ještě před pár dny si ve městě Santa Maria užívali parného brazilského léta. Teď se na místní hřbitov přišli rozloučit s těmi nejbližšími. Osudná noc v klubu a požár, který tam vypukl, zasáhl stovky rodin. „To, co jsme viděli, nejde popsat. Je to strašně smutné. Moje kolegyně je tady a její manžel zemřel,“ řekla matka zraněné oběti Claudete Dos Santos.

Policie už vyšetřuje čtyři lidi. Majitele klubu zatkla, druhý k výslechu přišel sám od sebe. Kromě nich se zajímá o jednoho muže z kapely a člena ochranky. Požár měla způsobit pyrotechnika odpálená na pódiu. Od ní pak chytla stropní izolace a stovky mladých se ocitly v hořící v pasti. „Ano, ty lidi jsme zadrželi. Ale zatím jsme nikoho neobvinili. Má nám to především usnadnit vyšetřování,“ uvedl guvernér státu Rio Grande do Sul Tarso Genro.

Policie zatkla majitele klubu a další tři lidi (zdroj: ČT24)

Klub měl možná prošlou licenci

Policie zjišťuje i to, proč byl otevřený jen jediný východ a lidé se tak nemohli včas dostat ven. Objevily se i pochybnosti, že měl klub prošlou provozní licenci. „Noční kluby se dnes starají hlavně o své zisky. Prošlá licence je velmi vážné pochybení. Taky jsem jako mladá chodila do klubů a o to, kde jsou únikové východy, jsem se nikdy nezajímala,“ řekla obyvatelka města Santa Maria Vivian Pico. Mezi mrtvými jsou hlavně studenti místní univerzity. Většina z nich se udusila kouřem. Kvůli nejhorší tragédii v zemi za poslední desetiletí drží Brazílie třídenní státní smutek.