Nový návrh amerických senátorů: Šance milionů na lepší život?

Washington - Spojené státy vykročily k reformě imigrační politiky, která by mohla přinést občanství až jedenácti milionům nelegálních přistěhovalců. Návrh předložila skupina demokratických a republikánských senátorů. Plán byl zveřejněn den předtím, než prezident Barack Obama přednese v Nevadě projev právě o imigrační politice. Její poslední větší reforma totiž proběhla už v roce 1986.

K návrhu čtyř demokratických senátorů se připojili i čtyři republikáni, včetně Marka Rubia z Floridy. Podpora tohoto senátora kubánského původu pomohla získat pro reformu důležité republikánské hlasy, včetně viceprezidentského kandidáta Paula Ryana. Obamův mluvčí návrh uvítal, ale zdůraznil, že prezident bude naléhat na Kongres, dokud skutečnou reformu opravdu nepřijme. Svůj návrh připravuje i skupina demokratických a republikánských poslanců Sněmovny reprezentantů. Stejně tak snahy o reformu podporují americké firmy. Dnes zveřejněný návrh podpořila americká obchodní komora.

Republikánský senátor John McCain:

„Současná situace je nepřijatelná. Tyto lidi necháme sekat naši trávu, servírovat nám jídlo nebo dokonce hlídají naše děti. Přitom nemají nárok na žádný z benefitů, které naše země nabízí. Musíme pochopit, že to pro nás není nijak přínosné, aby tito lidé byli v jakémsi stínu.“

Podle návrhu demokratických i republikánských senátorů by se přistěhovalci bez dokumentů mohli registrovat na vládních úřadech. Tam by po zaplacení pokuty dostali podmíněné povolení k pobytu, které jim umožní legálně pracovat. Po nějaké době by mohli požádat o trvalé povolení k pobytu.

Senátoři navrhují reformu imigrační politiky USA (zdroj: ČT24)

Sami imigranti to vítají jako šanci na lepší život v relativní jistotě. Návrh ovšem počítá i s tím, že nikdo by nedostal stálé povolení k pobytu, dokud nebudou přijata další opatření na omezení přílivu ilegálních přistěhovalců. A to i přes fakt, že reforma současně předpokládá lepší zabezpečení hranic. Existuje ovšem námitka, že i navzdory tomuto opatření si lidé nakonec vždycky najdou cestu.

Nezákonné přistěhovalectví je jedním z nejcitlivějších témat v americké politice. Poslední větší reformy přistěhovalecké politiky se datují do roku 1986. Od té doby pokusy o reformy obvykle narážejí na odpor konzervativních republikánů, kteří jsou proti „amnestii“ pro ilegální přistěhovalce.

Obama, k jehož znovuzvolení výrazně přispěly hlasy hispánských voličů, ve své inaugurační řeči označil imigraci za jeden z bodů svého programu. Ve svém prvním volebním období ponechával toto téma převážně stranou, když se soustředil na reformu zdravotnictví a ekonomiku.

Vydáno pod