Při náboženském procesí bylo v Manile zraněno 400 lidí

Manila - Na náboženském shromáždění, jehož se dnes ve filipínské metropoli Manile zúčastnil milion lidí, 400 osob omdlelo nebo bylo zraněno v tlačenici. Procesí se konalo k uctění vzácné sochy Ježíše Krista nazývané Černý Nazaretský, která má podle filipínských katolíků magickou moc. Procesí, při němž je socha vezena Manilou, se koná každoročně 9. ledna.

Účastníci procesí nesli dřevěnou sochu Ježíše po asi pětikilometrové trase z parku do kostela ve čtvrti Quiapo. Černý Nazaretský je v životní velikosti a na Filipíny jej dovezli počátkem 17. století španělští misionáři z Mexika. Po cestě loď začala hořet a Filipínci věří, že to je důvod černého zabarvení sochy, která požár přestála. Jsou přesvědčeni o jejích zázračných vlastnostech, neboť ačkoli je ze dřeva, prošla bez úhony četnými zemětřeseními i silným bombardováním za 2. světové války.

Mnoho lidí se proto chce při průvodu sochy dotknout, protože věří v její magickou moc. Nejinak tomu bylo i dnes, kdy mnozí lidé ve snaze dostat se k soše přelézali zábradlí. Vytvořila se tlačenice, v níž bylo na 400 lidí zraněno. K udržení pořádku v průvodu bylo vyčleněno přes 3 000 policistů.

Manilský arcibiskup Gaudencio Rosales byl velmi spokojen s tím, kolik věřících na procesí přišlo, a ve svých modlitbách prosil o vyslyšení přání účastníků. Filipíny mají ze všech asijských států největší podíl křesťanského obyvatelstva: 80 procent z více než 90 milionů obyvatel jsou katolíci.