Francouzům pomůžou v Mali britští vojáci

Bamako - Británie podpoří francouzskou armádu, která bojuje s islamisty v Mali. Londýn oznámil, že do regionu pošle zhruba 350 mužů. Francouzská armáda mezitím upevňuje své pozice v Timbuktu a snaží se soustředit na dobytí poslední velké bašty islamistů ve městě Kidal na severu země. Účastníci dárcovské konference konané v Etiopii se dohodli, že do Mali pošlou přes 450 milionů dolarů na humanitární pomoc a financování mezinárodní africké mise.

Asi čtyřicítka britských vojenských poradců bude přímo v Mali cvičit tamní vojáky, další dvě stovky mužů budou cvičit maliské vojáky v jiných afrických státech.

Francouzské jednotky proti islamistům ovládajícím sever Mali bojují třetí týden. Štafetu by od francouzského kontingentu měla převzít africká mise AFISMA, která má záštitu OSN. Její nasazení ale vázne právě kvůli nedostatku financí a potížím s logistikou. Z plánovaných 6 000 afrických vojáků jich zatím do Mali nebo do sousedního Nigeru přijely asi 2 000.

Maliští vojáci
Zdroj: ČTK/AP/Ghislain Mariette

Z Timbuktu, které maliské a francouzské jednotky dobyli v pondělí, dnes přišly zprávy o drancování obchodů. Měly se ho dopustit stovky Malijců, kteří majitele obchodů viní z toho, že jsou „teroristé“ propojení s islamisty.

Tuaregové hlásí dobytí několika měst na severu

Separatistický kmen Tuaregů mezitím na internetu oznámil, že jeho bojovníci zabrali strategické město Kidal, které dosud ovládali islamisté. Tuaregové prý dobyli i dalších sedm měst na severu Mali. Tvrzení separatistů ale není možné ověřit. Tuarežská skupina oznámila, že boj proti teroristickým organizacím plně podporuje a že bude spolupracovat s francouzskými vojáky. Návrat maliské armády na sever země ale kategoricky odmítá.

Tuarežské Národní hnutí pro osvobození Azavadu v dubnu využilo politického chaosu v Mali a s pomocí islamistických skupin na severu země vyhlásilo nezávislost „nově vytvořeného státu Azavad“. Islamisté ale pak vládu nad vyprahlým severem země de facto převzali.

Zahraničí sesbírá pro Mali 456 milionů dolarů

Zahraniční dárci slíbili poskytnout skoro 456 milionů dolarů na financování mezinárodní africké mise v Mali a humanitární pomoc, informoval představitel Africké unie na závěr dárcovské konference v etiopském hlavním městě Addis Abebě. Nejvíce se na této částce budou podílet USA, které slíbily poskytnout 96 milionů dolarů. Mezi další velké dárce patří Evropská unie (50 milionů eur) nebo Francie (47 milionů eur).

Podle diplomatů by se celkový účet za misi a za operace maliské armády mohl vyšplhat na skoro tři čtvrtě miliardy dolarů. Nepřímou pomoc ve výši 120 milionů dolarů pro mezinárodní organizace pracující na stabilizaci regionu přislíbilo Japonsko.