Testy potvrdily nadměrné hodnoty dioxinů i v německých kuřatech

Berlín - Vyšetřování v Německu objevilo v kuřatech nadměrné hodnoty rakovinotvorných dioxinů. Jde tak o první potvrzení zasaženého masa od zjištění, že byla zvířata na mnoha farmách krmena kontaminovaným krmivem, a to zřejmě po dobu několika měsíců. Komise EU obdržela celkem 15 vzorků kuřat, krůt a prasat, u tří kuřat pak kontroly naměřily zhruba dvojnásobně překročené hodnoty dioxinu. Už dříve byl dioxin objeven i v německých vejcích.

Německo zastavilo prodej drůbeže, prasat a vajec z více než 4 700 farem, aby se nerozšířily do potravin. Tuk, který se používal v krmivu, totiž obsahoval více než 77násobek povoleného množství dioxinu, jak ukázaly výsledky testů zveřejněné v pátek. Dnes zároveň ministerstvo Dolního Saska zrušilo zákaz pro 500 farem s produkcí mléka. Testy ukázaly, že toto mléko, máslo ani sýr kontaminovány nebyly. 

Šlesvicko-Holštýnsko uvedlo, že firma Harles & Jentzsch GmbH, která závadné krmné tuky vyráběla, věděla o jejich kontaminaci dioxinem už od loňského března, úřadům to ale neohlásila. Ty se o tom dozvěděly až na konci prosince. Harles & Jentzsch na dotazy nereaguje, napsala agentura AP.

Dioxin je vysoce toxická a karcinogenní látka, která se rozkládá jen pomalu. Dobře se váže na tuk v lidském nebo zvířecím těle a při větších koncentracích nebo dlouhodobém působení může způsobit vážné zdravotní poruchy.

České úřady podle pátečního vyjádření českého ministerstva zemědělství zintenzivnily kontroly potravin dovážených z Německa i kontroly výrobců krmiv. Podle předběžných výsledků byly testované vzorky vepřového v pořádku.     

V pátek pozastavilo prodej vajec a drůbežího masa německého původu Slovensko, které začalo zjišťovat, zda se na jeho trh nedostaly z Německa potraviny s dioxinem. Dovoz vepřového z Německa zastavila v pátek i Jižní Korea. Británie, Itálie a Nizozemsko bezpečnost německých potravin zkoumají.