Australský Queensland opět zalévá déšť

Brisbane (Austrálie) - Australská premiérka Julia Gillardová dnes navštívila severovýchod státu Queensland, který se již čtrnáct dní potýká s katastrofálními záplavami. V oblasti stále prší a hladiny některých řek mají kulminovat v nejbližších hodinách. Premiérka vrtulníkem přiletěla do nejpostiženějších regionů, všude slíbila masivní finanční pomoc, ale neskrývala, že obnova bude trvat velmi dlouho, určitě několik let. Jedná se o nejničivější záplavy za padesát let.

V některých oblastech stále hustě prší a meteorologové vydali varování pro deset řek v Queenslandu, jejichž hladiny by měly kulminovat až v neděli. Přes tento víkend by mělo spadnout až 200 mililitrů srážek. Hladina řeky Balonne v St. George má o víkendu vystoupat až na 13,4 metru.

Premiérka Gillardová ve městě St. George, ležícím asi 450 kilometrů západně o metropole státu Brisbane, prohlásila, že obětem záplav už bylo vyplaceno na mimořádných dávkách kolem čtyř milionů dolarů a další finanční prostředky jsou na cestě. Rozsah škod si netroufla odhadnout, to prý bude možné trochu kvalifikovaněji učinit, až voda opadne. Dřívější odhady státních úředníků počítaly s nejméně pěti miliardami dolarů.

Dnešek také přinesl smutnou zprávu o čtvrté oběti velké vody. Jde o pětapadesátiletého řidiče kamionu, který sjel ze silnice, když vezl barely s pitnou vodou do zaplaveného města Condamine.

Nejhorší záplavy v Austrálii za posledních 50 let způsobily dlouhotrvající tropické deště, které začaly už před Vánoci. Tisíce lidí musely být evakuovány, mnozí z nich stále žijí v provizorních přístřešcích. Meteorologové povodně připsali klimatickému jevu La Niňa, který souvisí s výkyvy počasí. Na rozdíl od jevu El Niňo se La Niňa vyznačuje ochlazováním vody u hladiny moře v oblasti středního a východního Tichomoří. V Tichém oceánu se klimatický jev znovu objevil v červenci a trvat by měl nejméně půl roku.

Záplavy v Austrálii
Zdroj: ČT24