Klaus: Vy si ze mě děláte legraci?! Že se nestydíte!

Bratislava – Politický azyl nabídl českému prezidentovi Václavu Klausovi moderátor slovenského Rádia Expres imitující v telefonu slovenského prezidenta Ivana Gašparoviče. Šlo o reakci na Klausovu esemesku ohledně emigrace po prezidentských volbách, pokud uspěje Karel Schwarzenberg.

„Ale ne, to byla jenom nadsazená esemeska jednomu známému člověku,“ odpověděl Klaus v domnění, že mluví se slovenským prezidentem. Redaktor nejposlouchanější rozhlasové stanice v zemi Andrej Wallner vzápětí dodal, že Klausovi by chtěl nabídnout azyl v Limbachu. Právě v této vesnici nedaleko Bratislavy slovenský prezident bydlí. Moderátor pak odhalil svou pravou totožnost, což Klause rozladilo. „Vy si děláte ze mě legraci asi? Že se nestydíte,“ řekl Wallnerovi.

Rozhlasová stanice nahrávku neodvysílala, záznam telefonátu se ale dostal neplánovaně na internet a stanice teď řeší, kdo za to nese zodpovědnost.

Wallner tvrdí, že nechtěl nikoho urazit. Překvapilo jej ale, jak lehce se dovolal českému prezidentovi – prostě vytočil číslo, které našel na stránce hrad.cz. „Dovolal jsem se sekretářce kancléře a ta mě na druhý pokus přepojila do kanceláře prezidenta,“ uvedl redaktor. V telefonátu s pracovníky Pražského hradu se Wallner představil jako zaměstnanec Gašparovičova úřadu s tím, že slovenský prezident by chtěl hovořit s Klausem.

Wallnerův rozhovor s prezidentem Klausem:

  • Klaus: Tady je Václav Klaus.
  • Wallner: Pozdravujem, pozdravujem Václav. Ivan Gašparovič. Pozdravujem!
  • Málo vás slyším nějak. Ale dobrý, budu napínat uši.
  • Áno. Ja som len, že… Čítal som, že s tou emigráciou, jak je to vážne?
  • S jakou emigrací teď myslíme?
  • Podľa toho, jak dopadnú tie voľby….
  • Ale ne, tak to byla samozřejmě nadsazená esemeska jednomu známému člověku…
  • Lebo ja som chcel poskytnúť azyl u mňa v Limbachu. Lebo pokiaľ by došlo k tej emigrácii, tak u mňa v Limbachu je miesto, Václav…
  • No jo. Dobře, dobře, dobře, dobře… takže…
  • Inak srdečne vás pozdravujem, jeho excelencia pán prezident. Tu je Andrej Wallner z Rádia Expres zo Slovenska z Bratislavy a chcel som…
  • Vy si ze mně děláte legraci asi, že?! Že se nestydíte! Že se nestydíte!

Gašparovičova kancelář redaktorův postup kritizovala. „Každý slušný a rozumný člověk pochopí, kdy jde o vtip a kdy o nevkus a nedůstojnost. Toto mohl udělat jen ten, kdo si neváží sám sebe,“ řekl ČTK mluvčí slovenského prezidenta Marek Trubač.

„Nebylo to ideálně vydařené. Celá ta situace mě mrzí. A je mi to líto,“ řekl České televizi slovenský moderátor.

Pražský hrad čelil podobnému vtipu poprvé, ve světě ale nejsou výjimkou. Falešné hlavy států se dovolali papeži, Fidelu Castrovi i britské královně.

Wallner je na Slovensku podobnými žerty známý. V minulosti podle medií nachytal například bývalého českého premiéra Mirka Topolánka, někdejšího úspěšného hokejistu Jozefa Golonku nebo i samotného Gašparoviče.

Reportáž Davida Miřejovského a Milady McGrathové (zdroj: ČT24)