Německá Levice opisuje - chce 75procentní daň pro bohaté

Berlín – Německá Levice se při psaní svého předvolebního programu očividně inspirovala u sousedních států. Navrhuje totiž 75procentní daň z přijmů pro nejbohatší obyvatele. Původně německá média informovala dokonce o stoprocentní dani, Levice ale vydala prohlášení, ve kterém mylné informace médií vyvrátila.

Levice navrhuje jako horní sazbu daně 53 procent (stejně jako tomu bylo za časů Helmuta Kohla). Pokud ale někdo vydělá za rok milion euro, každé euro nad touto hranicí by se mělo danit 75procentní sazbou.

„Volební kampaň v roce 2013 bude o rozdělování peněz. Peníze těch superbohatých budou potřeba k financování sociálních výdajů a investic do budoucnosti. Chceme, aby se občané vzbouřili proti hromadění obrovských bohatství v rukou pár jedinců,“ obhajuje program předseda strany Bernd Riexinger. 

„Chceme také zahájit diskusi o tom, kolik nerovnosti tato společnost unese. Chceme, aby se v kampani mluvilo o rostoucím sociálním posunu v této zemi,“ dodala spolupředsedkyně Levice Katja Kipping.

Šéfové německé Levice Katja Kippingová a Bernd Riexinger
Zdroj: ISIFA/EPA/JULIAN STRATENSCHULTE

Nakolik s takovým programem strana uspěje, není zatím jasné. Velké šance ale nemá, v předvolebních průzkumech se podpora této strany pohybuje pod deseti procenty a ani jedna ze zbývajících opozičních levicových stran s ní nechce na celostátní úrovni spolupracovat. 

75procentní daň pro nejbohatší přitom zavedla už i Francie. Ti se proto poohlížejí po jiných krajích, kde by platili méně. Řada francouzských boháčů přesídlila do Belgie, kde jsou daně aspoň o 25 procent nižší. Herec Depardieu na protest proti opatření francouzské vlády dokonce přijal ruské občanství.