Vyšetřování má ukázat na příčinu výbuchu v sídle Pemexu

Mexiko City - Mexická vláda slíbila důkladné prošetření výbuchu v sídle státní ropné společnosti Pemex v Mexiko City. Ve čtvrtek při něm zemřelo 33 lidí. Dalších 120 se zranilo. Úřady zatím nevyloučily žádnou příčinu exploze - včetně útoku nebo nedodržení bezpečnostních předpisů.

Z kanceláří firmy Pemex zbyl jen propadlý strop a vytrhané kabely. Výbuch zničil několik spodních pater. Stovky záchranářů za pomocí psů prohledávaly trosky celý den i celou noc. Naděje, že najdou někoho živého, ale s každou hodinou klesá. 

Záchranné a úklidové práce jsou už ve finále. Podle úřadů ale hrozí, že by se budova mohla zřítit. O příčině výbuchu nechce vláda spekulovat. Potvrdilo se ale, že po explozi nehořelo. Další detaily přinese až vyšetřování. Pracují na něm vládní i vojenští experti ve spolupráci s univerzitami. A vláda slíbila, že vše bude transparentní.

„Mexická vláda je odhodlaná najít pravou příčinu výbuchu. Ať už to byla nehoda, lidská chyba nebo cílený útok,“ ujistil generální prokurátor Jesus Murillo Karam. Prezident v zemi vyhlásil třídenní státní smutek a rodinám obětí vyjádřil upřímnou soustrast.

Vláda slíbila výbuch vyšetřit (zdroj: ČT24)