Netanjahu má 4 týdny na to, aby sehnal koaliční partnery

Jeruzalém – Izraelský prezident Šimon Peres dnes pověřil úřadujícího premiéra Benjamina Netanjahua sestavením nové koaliční vlády. Netanjahu byl lídrem kandidátky pravicového bloku Likud - Izrael je náš domov, který zvítězil v lednových parlamentních volbách.

Ode dneška nejdéle za 28 dní by měl Netanjahu přijít s návrhem vládní koalice, která by měla většinu ze 120 poslanců v izraelském parlamentu. Očekává se, že při vytváření vlády osloví další pravicové strany a náboženské a centristické frakce. 

Prezident Šimon Peres:

„Na doporučení členů Knessetu jsem po uvážení pověřil sestavením vlády Benjamina Netanjahua. Tento úkol přijal.“

V případě, že by se Netanjahuovi nepodařilo do 28 dnů novou vládu sestavit, může prezidenta požádat o prodloužení této doby o dalších 14 dní. 

Pravicový blok Netanjahuovy strany Likud a strany ruských imigrantů Izrael je náš domov získal ve volbách 31 mandátů. Za ním skončila s 19 poslanci centristická strana Budoucnost existuje Jaira Lapida.

„Obracím se na všechny skupiny obyvatel a všechny frakce, včetně těch, které si mě nepřály v čele vlády, abychom sestavili co nejširší koalici, v zájmu bezpečnosti, jednoty a budoucnosti státu Izrael,“ vyzval poté Netanjahu. 

Cílem budoucí vlády bude především jednání o míru v oblasti. „Hlavním úkolem bude zastavit jaderné vyzbrojování Íránu. A budeme se muset vypořádat i s dalšími nebezpečnými zbraněmi, které se soustřeďují v našem regionu a ohrožují naše města a občany,“ uvedl premiér.

Netanjahu pověřen sestavením vlády (zdroj: ČT24)
Vydáno pod