Ku-Klux-Klan láká nové členy

Virginia - Spojené státy čelí novému vnitřnímu nebezpečí. V některých státech, hlavně ve Virginii, se začaly ve velkém objevovat náborové letáky do Ku-Klux-Klanu. Dnešní vůdci hnutí, které má na svědomí tisíce rasových vražd a lynčů, přitom tvrdí, že s násilím nemají nic společného.

Ještě před pár desítkami let se jeho členové počítali na statisíce. Teď Ku-Klux-Klan vstává z popela a verbuje nové členy. Masivní náborovou kampaň rozjel sám oblastní vůdce pro stát Virginia. „Nesnažíme se vyvolávat nenávist nebo kohokoliv strašit. Jen využíváme svého práva na svobodu projevu, abychom rozdávali letáky,“ říká vůdce virginského Ku-Klux-Klanu. 

Náborové letáky osobně roznáší po sousedech. Tvrdí, že impulzem pro návrat bílých kápí se stal první černošský prezident v americké historii. Právě Baracku Obamovi vděčí Ku-Klux-Klan za příliv nových členů. „Od prvního zvolení Obamy se počet našich členů dvojnásobil a teď, když směřoval ke znovuzvolení, tak ztrojnásobil. Jde o největší obrození klanu od roku 1915,“ poznamenal virginský vůdce. 

Ku-Klux-Klan
Zdroj: ČT24

Tehdy se počet členů Ku-Klux-Klanu odhadoval na šest milionů a jejich zástupy hrdě pochodovaly Washingtonem. Po celých Spojených státech za nimi zůstávaly hořící kříže a desetitisíce zavražděných. Dozvuky sahají až do současnosti. Teprve v roce 2007 poslal soud za mříže bývalého pastora Edgara Killena. Ten v roce 1964 spolu s dalšími členy klanu v Mississippi zavraždil tři aktivisty, kteří pomáhali registrovat černošské voliče. 

V současnosti úřady odhadují, že se ke klanu hlásí jen 5 tisíc členů. Začal ale spolupracovat s řadou neonacistických organizací v USA i za hranicemi a nijak se nezříká své násilné historie.

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)