Obyvatelé Tallinnu mají MHD zadarmo - jako první v Evropě

Tallinn - Estonský Tallinn je první evropskou metropolí, kde mají veřejnou dopravu zdarma. Město se tak snaží omezit počet automobilů v ulicích a s tím spojené znečištění ovzduší. Do roku 2018 se pak chce ucházet o titul Zelená metropole Evropy. Zhruba 420 tisíc tamních obyvatel musí zaplatit pouze dvě eura za identifikační kartu. Doprava zdarma je vyhrazena jen pro obyvatele Tallinu, především obyvatelům blízkých okolních měst proto toto opatření příliš „nevoní“.

Od začátku roku si obyvatelé Tallinnu musejí při vstupu do autobusů, tramvají a trolejbusů označit novou zelenou kartu, to je však vše, co musí pro přepravu udělat - samotná doprava je totiž nestojí nic. „Je to ještě tak nové, že si pravidelně zapomínám kartu označit,“ říká devatenáctiletý Pavel Ilmjarv vstupující do autobusu v estonské metropoli.

Veřejnou dopravu zdarma má asi 420 000 obyvatel Tallinnu. Platí jen za osobní magnetickou kartu, kterou prokazují, že jsou tallinnskými občany. Ta stojí dvě eura.

„O zavedení veřejné dopravy zdarma jsme začali uvažovat před rokem. Již v prvních týdnech jsme registrovali zvýšený počet osob využívajících veřejnou dopravu, rozhodli jsme se tedy zvýšit počet autobusů,“ uvádí zástupce tallinnského starosty Taavi Aas. Podle radnice nový systém už využívá polovina obyvatel metropole.

Rozpočet města však jízdné zdarma něco stojí

„Letos přijdeme o 12,4 milionu eur (310 milionů korun) z prodeje jízdenek. Tato částka pokrývala asi z 23 procent veškeré náklady na veřejnou dopravu v Tallinnu. Část této sumy je kompenzována zvýšením objemu daní souvisejícího s příchodem nových obyvatel Tallinnu - v posledním roce se obyvatelstvo metropole rozrostlo o 3 686 osob a nadále roste,“ říká mluvčí radnice Toomas Pirn. Mnozí Talliňané, kteří až dosud uváděli svou chatu jako hlavní bydliště, se nyní přihlásili v Tallinnu, aby mohli dopravu zdarma využívat.

Podle Andrese Arraka z britského týdeníku Economist ale situace Tallinu není taková, aby si mohl dovolit hromadnou dopravu zdarma. „Kdyby Estonsko a jeho metropole neměly dluhy, tak by to byl dobrý nápad. Takhle si ale je politici kupují popularitu za státní peníze,“ napsal list.

Obyvatelé Tallinnu mají MHD zadarmo - jako první v Evropě (zdroj: ČT24)

Hlavní důvod? Vyhnat auta z města

Cílem akce je bojovat proti zácpám v dopravě a znečištění životního prostředí. „Doufáme, že klesne počet automobilů jezdících po městě a tím se sníží i znečištění vzduchu,“ doplňuje Pirn. Zatím je však ještě brzy posuzovat výsledky.

Mimotallinnští protestují

„Studuji v Parnu a pro mě veřejná doprava není zadarmo. Toto opatření je velmi nespravedlivé pro ty, kdo v Tallinnu nebydlí. Na venkově vydělávají lidé většinou méně než v metropoli,“ stěžuje si šestadvacetiletá studentka Eve. Kontroly byly ponechány a ti, kdo jsou přistiženi, platí pokutu, která se může vyšplhat až na 60 eur (1 500 korun).

Vydáno pod