Německo španělské vládě věří. Navzdory korupčnímu skandálu

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová při setkání se španělským premiérem Marianem Rajoyem v Berlíně ocenila Madrid za reformy, které mají Španělsko vyvést z finanční krize. Zároveň zdůraznila, že Německo španělské vládě plně důvěřuje i přes současný skandál kolem údajně nelegálního financování španělské vládní Lidové strany.

Aféru, která již delší dobu provází Rajoyovu stranu, v posledních dnech rozdmýchal deník El País, podle kterého pravidelné platby od podnikatelů brali nejen straničtí pokladníci, ale i řada lidoveckých stranických předáků.

Merkelová na dotaz, zda se tento případ odrazí na německé důvěře v Madrid, uvedla, že Berlín o španělské vládě nepochybuje. Rajoy, jenž veškerá obvinění z korupce odmítá, ujistil, že aféra reformní proces neohrozí.

Merkelová pochválila ekonomická opatření

Na Německo podle Merkelové španělská opatření velmi zapůsobila. Madrid například reformoval trh práce, aby učinil zemi konkurenceschopnější pro podnikatele a usnadnil firmám najímání i propouštění zaměstnanců. Kancléřka je přesvědčena, že reformy se vyplatí. Rajoy v této souvislosti dodal, že jeho kabinet bude nadále usilovat o vyrovnaný rozpočet a oživení hospodářství. Na Španělsko, které je členem eurozóny, hospodářská krize tvrdě dolehla.

Oba šéfové vlád jednali i o spolupráci v boji proti vysoké nezaměstnanosti mladých Španělů. Bez práce je v zemi na 65 procent lidí ve věku do 25 let.

Kritika španělského premiéra se stupňuje, po jeho odchodu volají statisíce Španělů pod internetovou peticí, demisi otevřeně žádá opozice a vysvětlení skandálu teď bude muset Rajoy podat i v Berlíně. Davy lidí o víkendu protestovaly i před sídlem jeho strany. „Měli by všichni rezignovat. A vrátit ukradené peníze. Měli by jim zakázat působení v politice. Španělsko potřebuje etický kodex,“ uvedla demonstrantka Eva Caballero. „Španělé nemají důvěru v politiky. Premiérovi, ale ani lídrovi opozice nevěří 85 procent lidí. Hodně špatné je i mínění o obou největších stranách,“ komentoval situaci novinář listu El País Carlos Cue.

Španělský premiér míří do Německa (zdroj: ČT24)