Maďarsko předsedá EU ve stínu mediálního zákona

Budapešť – Hlavně na hospodářské otázky se chce soustředit Maďarsko během svého půlročního předsednictví Evropské unii. Na dnešním brífinku s předsedou Evropské komise Josém Manuelem Barrosem to uvedl maďarský premiér Viktor Orbán s tím, že jeho země je na vedení sedmadvacítky připravená. Orbán chce, aby Maďarsko vstoupilo do eurozóny, a hodlá pracovat na posílení stability společné evropské měny. Premiér také podle svých slov počká na závěry Evropské komise, jestli kontroverzní maďarský mediální zákon neporušuje evropské smlouvy, a slíbil jeho případné úpravy.

„Pokud právní rozbor Evropské unie shledá, že ve srovnání s jinými státy EU je u nás větší koncentrace moci nad prací médií, zvážíme to a provedeme změny,“ prohlásil maďarský ministerský předseda. Barroso Orbánův slib uvítal. Norma začala v Maďarsku platit od Nového roku a dostala se do palby kritiky kvůli obavám, že omezí svobodu tisku. Barroso na brífinku u příležitosti zahájení půlročního maďarského předsednictví EU také řekl, že unie věří v demokracii v Maďarsku.

„Opravdu vítám skutečnost, že premiér je připraven změnit tento zákon, pokud se při jeho uplatňování v praxi ukáže, že jsou v něm nějaké problémy a že by se mohly naplnit některé obavy,“ řekl Barroso. Kritizovaný právní akt silně rozšiřuje pravomoc státu nad kontrolou médií a maďarská média podle něho mohou být od ledna pokutována až 200 miliony forintů (přes 18 milionů korun) za „nevyvážené zpravodajství“.

Orbán ujistil, že chce rozptýlit politické napětí vyvolané novým mediálním zákonem, aby tento konflikt nepoškodil maďarské předsednictví. Připustil, že očekává „bouřlivou schůzku“ v Evropském parlamentu 19. ledna, kdy Maďarsko předloží šestiměsíční program.

Klíčová témata maďarského předsednictví: ekonomika, rozšíření a Romové

Orbán také poznamenal, že předsednictví jeho země bude úspěšné, pokud se podaří prosadit právní předpisy zaměřené na krizovou správu. Maďarsko za klíčová témata předsednictví považuje zlepšení fiskální odpovědnosti, rozšíření unie, energetickou bezpečnost a romskou problematiku. Budapešť může posunout Evropu o krok blíž k lepší konkurenceschopnosti, dodal Orbán.