Žiju, mluvím, vidím, vzkazuje patnáctiletá Malala

Birgmingham - Patnáctiletá Malala Júsufzaiová poprvé od svého loňského těžkého zranění při brutálním útoku pákistánských extremistů promluvila na veřejnosti. V klipu na YouTube hovoří zřetelně, i když vzhledem k prodělanému zranění formuluje s jistými obtížemi.

„Dnes můžete vidět, že jsem naživu, že mohu mluvit, že vidím. Den ode dne je mi lépe, protože se za mě všichni lidé modlí,“ řekla mimo jiné v krátkém vzkazu. Oznámila, že zakládá fond pomoci nesoucí její jméno, který má zajistit dosažitelnost vzdělání pro chudé děti. Ve fondu je už nyní deset milionů dolarů.

Právě její snaha šířit osvětu mezi nemajetnými dívkami v Pákistánu byla důvodem říjnového útoku militantních extremistů, kteří Malalu napadli cestou autobusem ze školy v údolí Svát na severozápadě Pákistánu. Dívka je nyní v péči lékařů v britském Birminghamu. Mladá Pákistánka, která vyvolala nenávist islámských radikálů svým blogem na BBC, v minulých dnech prodělala další dvě operace poraněné hlavy.

V Británii ještě nějakou dobu Malala zůstane, její otec Ziáuddín dostal v Birminghamu diplomatický post na pákistánském konzulátu. Podle agentury Reuters je ve fondu, který Pákistánka založila, už nyní částka deset milionů dolarů.