Francouzi vytlačili islamisty do pouště

Bamako - Francouzská armáda a čadské jednotky pokračují na severozápadě Mali v pronásledování ozbrojených islamistů. Podařilo se jim je vytlačit z velkých měst do hůře přístupných horských a pouštních oblastí. Dnešní konference v Bruselu by měla vyřešit, jak v Mali zajistit trvalejší stabilitu.

Francie zahájila 11. ledna na žádost Bamaka intervenci v Mali s cílem pomoci maliské armádě zlikvidovat islamistické skupiny, které ovládly sever Mali a požadovaly pro tuto část Mali nezávislost. Jejich hlavní pozice se prý již podařilo dobýt a v brzké době by mělo na bezpečnost v oblasti dohlížet pod záštitou OSN na 6 000 příslušníků mezinárodních afrických sil.

Američané přivážejí zásoby i posily

Mluvčí Pentagonu v pondělí večer sdělil, že americká armáda ve snaze pomoci Francouzům uskutečnila do víkendu 30 letů, při kterých přepravila kolem 610 vojáků, 760 tun vybavení a zásob a 180 000 litrů pohonných hmot.

Pentagon se vyjádřil poté, co americký viceprezident Joe Biden v pondělí při návštěvě Paříže ocenil „rozhodnou“ intervenci v Mali a „odvahu a obdivuhodnou odbornost“ francouzských vojáků při operaci v této africké zemi, která se mohla stát zázemím pro mezinárodní terorismus al-Káidy a dalších islámských skupin.  

V Bruselu se jedná o Mali (zdroj: ČT24)

V Bruselu se koná mezinárodní konference o situaci v Mali za účasti zástupců Africké unie, OSN a regionálního bloku západoafrických států ECOWAS. Bude nejspíš řeč hlavně o tom, jak zamezit návratu islámských vzbouřenců po odchodu francouzských sil, jejichž intervence je podle všeho úspěšná a mohla by brzy skončit.

Francouzský prezident François Hollande o víkendu při návštěvě Mali prohlásil, že francouzská intervence ještě neskončila, nicméně že už brzy štafetu přeberou africké země.