Kritikovi islámu Hedegaardovi prosvištěla kulka kolem hlavy

Kodaň – Neznámý útočník se dnes pokusil zastřelit dánského kritika islámu Larse Hedegaarda. Chtěl ho zastřelit u dveří jeho kodaňského bytu, jen těsně ale minul. Po střelci policie vyhlásila pátrání.

Známý dánský kritik islámu Lars Hedegaard dnes bez zranění vyvázl z pokusu o atentát. Někdo zazvonil u dveří jeho bytu, historik si myslel, že je to pošťák s balíčkem, a tak otevřel. Jenže místo pošťáka stál za dveřmi útočník. Ten mířil na jeho hlavu pistolí, vystřelil, ale netrefil. Hedegaard se v následné potyčce ubránil a útočníka zahnal na útěk. 

Lars Hedegaard:

„Kulka proletěla kolem mého pravého ucha, poté jsem na něj zaútočil a praštil ho do obličeje, díky tomu upustil zbraň.“

Podle policie byl útočník zřejmě cizinec. Policisté po útoku zahájili pátrání, prohledali zoologickou zahradu a přilehlý park, podle jednoho ze svědků se totiž někdo ukrýval na zdejší toaletě. Útočníka ale zatím nedopadli.

Lars Hedegaard
Zdroj: ISIFA/EPA/HENNING BAGGER

Dánská premiérka Helle Thorning-Schmidtová útok odsoudila: „Je to o mnoho horší, že důvodem útoku byl pokus zabránit Larsi Hedegaardovi, aby se svobodně vyjadřoval.“ 

Historik Hedegaard před dvěma lety čelil obviněním z rasismu proti muslimům. Dostal ale jen pokutu. I když soud uznal, že rasistické výroky skutečně řekl, vzal v úvahu, že tomu tak bylo v soukromí a nevěděl, že ho přitom někdo natáčí. 

Hedegaard v minulosti vyjádřil podporu švédskému karikaturistovi Larsi Vilksovi, který čelil dvěma útokům kvůli karikaturám proroka Mohameda, nebo nizozemskému kontroverznímu poslanci Geertu Wildersovi. Ten dnešní útok na Twitteru odsoudil a napsal, že s Hedegaardem soucítí. 

Dnešní útok není v Dánsku první svého druhu. Před týdnem kodaňský soud potvrdil 12letý trest vězení muži, který spolu s třemi komplici plánoval útok na redakci deníku Jyllands-Posten, který otiskl sporné karikatury proroka Mohameda. Za ty málem zaplatil životem také dánský kreslíř Kurt Westergaard.

Vydáno pod