Británie zvýšila stupeň teroristického ohrožení

Londýn - Britské orgány zvýšily stupeň ohrožení před teroristickým útokem pro hlavní letiště a dopravní uzly v zemi. Z dosavadního stupně „podstatné“ bylo ohrožení zvýšeno na stupeň „vysoké“. Na letištích a nádražích byly rozmístěné policejní hlídky. O bezpečnostní hrozbě teroristického útoku ale nejsou žádné konkrétní informace.

Později BBC oznámila, že vláda varovala sektor letectví před možným útokem teroristické sítě Al-Káida. „Jsou náznaky, že Al-Káida by mohla zvažovat útok na některé britské letiště nebo na jiný terč z oblasti letectví,“ citovala stanice z vládního přípisu. Al-Káidu podle něho motivuje hospodářský, politický a psychologický význam sektoru letectví i možnost zasáhnout davy lidí - úspěšný útok na něj by tak splňoval její cíle.

Scotland Yard odmítl opatření komentovat; odůvodnil to tím, že o protiteroristických opatřeních nikdy nedebatuje. Televize Sky News s odvoláním na své zdroje uvedla, že bezpečnostní služby byly nedávno proškoleny, jak v Londýně čelit případnému útoku „bombajského typu“. Při tomto útoku v Indii v roce 2008, kdy islamističtí sebevrazi obsadili velký hotel v Bombaji, zahynulo 166 lidí.

Ministerstvo vnitra v prohlášení zdůraznilo, že v celé Británii obecně platí „vysoký“ stupeň ohrožení teroristickým útokem, což je druhá nejvyšší úroveň. „To znamená, že útok je velmi pravděpodobný; ale to je od ledna 2010,“ řekl policejní mluvčí. Dnešní zvýšení není obecné, ale konkrétní pro dopravní uzly.