Drama se šťastným koncem. Slovák se vrátil z íránského vězení

Bratislava - Slovák Matej Valuch zadržený v lednu v Íránu pro podezření ze špionáže byl propuštěn a už je doma na Slovensku. Ministr zahraničí Miroslav Lajčák ho dnes překvapivě představil na tiskové konferenci. Okolnosti jeho propuštění ale neprozradil. Řekl nicméně, že za ně Slovensko nic nezaplatilo. O okolnostech svého zatčení a propuštění nechtěl Valuch hovořit.

„Je to velmi příjemný pocit slyšet zas slovenštinu a vidět Bratislavský hrad,“ řekl Valuch, jehož zadrželi v polovině ledna íránští agenti kvůli údajné špionáži pro americkou Ústřední zpravodajskou službu (CIA).

Valuch, který podle Íránců shromažďoval informace o „vědeckých pokrocích země“, jakoukoli spolupráci s výzvědnými službami popřel. Víc se dnes ale od šestadvacetiletého Slováka novináři nedozvěděli. Lajčák na tiskové konferenci nepřipustil žádné otázky, vysvětlovat prý Valuch nebude nic ani později.

O Valuchovi se jednalo denně

„Jednání s íránskou stranou probíhala nepřetržitě a každodenně,“ uvedl slovenský ministr. „Byla velmi složitá a náročná, občas jsme se cítili jako na houpačce. Nakonec byla úspěšná, dohody o propuštění bylo dosaženo. Je živý a zdravý, i když byl velmi nervózní,“ konstatoval. Valucha íránské úřady propustily podle Lajčáka ve středu, ve čtvrtek odpoledne z Íránu odcestoval.

Lajčák dodal, že jeho propuštění nestálo Slovensko „ani cent“ a Bratislava se k ničemu nezavázala.

Slovenský ministr jednal o Valuchovi se svým íránským protějškem Alím Akbarem Sálehím o víkendu během bezpečnostní konference v Mnichově. Informace o výsledku jednání ale nebyly zveřejněny.

Valuch se po svém zadržení v Íránu objevil na televizní obrazovce. V pořadu vysílaném na místním televizním kanálu mluvil o tom, jak přijel pracovat do Íránu a jak ho později kontaktoval agent CIA Steve Logano, jemuž posílal tajné informace o „vědeckých pokrocích země“.

Podle odborníků Valuchova výpověď nebyla důvěryhodná, stal se zřejmě obětí íránské propagandy. Do země údajně vycestoval v souvislosti s podnikáním své firmy, která se věnuje personalistice.

Telefonát Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)