Německou ministryni školství stálo opisování místo

Berlín - Německá ministryně školství Annette Schavanová kvůli své plagiátorské aféře odstupuje. Na dnešní tiskové konferenci kancléřka Angela Merkelová prohlásila, že její odchod přijala s „těžkým srdcem“. Schavanová je již druhým ministrem z kabinetu Merkelové, který tak kvůli opisování vědecké práce činí. Dál ale tvrdí, že nepodváděla ani neopisovala.

Schavanová před novináři prohlásila, že se rozhodla dobrovolně odejít, protože nechce poškodit křesťanské demokraty (CDU) kancléřky Merkelové. V září zemi čekají parlamentní volby. Schavanovou ve funkci nahradí opět žena - vystudovaná matematička Johanna Wankaová. Schavanová prohlásila, že se jí obvinění hluboce dotkla. Po odchodu z funkce se chce zaměřit na svůj poslanecký mandát.

„Nebudu akceptovat rozhodnutí, které učinila univerzita, a podniknu potřebné právní kroky,“ řekla podle agentury Reuters novinářům Schavanová. "Když ministr žaluje univerzitu, je to zátěž pro mou kancelář, ministerstvo, vládu i křesťanské demokraty. Chci tomu zabránit,“ dodala odcházející ministryně.

Univerzita v Düsseldorfu v úterý odebrala Schavanové doktorský titul s tím, že v její vědecké práci z roku 1980 shledala „úmyslný záměr o podvod“, když „v celé dizertaci systematicky a záměrně uváděla myšlenky, které ve skutečnosti nepocházely od ní“.

Annette Schavanová
Zdroj: ČTK/AP/Michael Sohn

Schavanová, která patří k nejbližším spojencům Merkelové, bezprostředně po výroku univerzity odmítla odstoupit a tvrdila, že v dizertaci nepodváděla a bude se soudně bránit. Za ministryni se na druhou stranu postavila celá vládní koalice. Merkelová ještě den poté, co Schvalanová přišla o doktorský titul, prohlašovala, že má její plnou důvěru.

Ministryně se styděla za ministra obrany, přitom zřejmě dělala totéž 

Její postoj kritizovala opozice, která připomněla, že během plagiátorské aféry tehdejšího ministra obrany Karla-Theodora zu Guttenberga ministryně prohlásila, že se jako dlouholetá vysokoškolská pedagožka za svého kolegu stydí.

Za dřívější politický pád ministryně ale zřejmě nemůže tlak ze strany pozice, jako spíše „hlas lidu“. Ve dvou nezávislých průzkumech v posledních dnech se totiž ukázalo, že většina Němců si nemyslí, že by Schvanová měla dostatečný morální kredit na to, aby dál vedla resort.

Pál Schmitt
Zdroj: ISIFA/SME/Gabriel Kuchta

K nejvýše postaveným „obětem“ plagiátorských afér patří i bývalý maďarský prezident Pál Schmitt, který z funkce odstoupil loni začátkem dubna poté, co mu domovská Semmelweisova univerzita odebrala doktorský titul.

V Česku aféra s podezřelým získáváním titulů otřásla před čtyřmi roky právnickou fakultou Západočeské univerzity v Plzni. Ta nakonec zrušila 12 protiprávně vydaných diplomů v oboru právo, většinou šlo o magisterské tituly.

Výběr vrcholných evropských politiků, kteří byli v poslední době obviněni z plagiátorství:

1. března 2011 - Na funkci ministra obrany rezignoval německý křesťanskosociální politik Karl-Theodor zu Guttenberg. Učinil tak poté, co vyšlo najevo, že svou doktorskou práci z části opsal z jiných studií, aniž je citoval. U veřejnosti populární Guttenberg, o němž se spekulovalo jako o možném nástupci kancléřky Angely Merkelové, se ocitl pod velkým tlakem politiků i akademické obce, kvůli němuž nejprve rezignoval na svůj titul a později i na křeslo ve vládě a v parlamentu. Za svůj prohřešek musel navíc zaplatit 20 tisíc eur (přes půl milionu korun) určených na pomoc dětem s rakovinou. Poté se stal například poradcem Evropské komise pro svobodu internetu.

11. května 2011 - Německá politička Silvana Kochová-Mehrinová se vzdala funkce místopředsedkyně Evropského parlamentu a dalších postů kvůli podezření, že ve své dizertační práci opisovala ze zdrojů neuvedených v seznamu použité literatury. Univerzita v Heidelbergu jí proto v červnu 2011 odňala titul. Kochová-Mehrinová nadále vykonává europoslanecký mandát.

4. listopadu 2011 - Vídeňská univerzita oznámila výsledek zkoumání, jež se týkalo originality doktorské práce evropského komisaře pro regionální politiku Johannese Hahna. Ten čelil podezření, že opsal více než 17 procent textu, a že jeho práce byla spíše „textovou koláží“ nežli originálem. Podle univerzity Hahnovu práci nebylo možné označit za plagiát, nicméně podle současných měřítek by prý nebyla přijata. Hahn, jenž byl v letech 2007 až 2010 rakouským ministrem pro vědu a výzkum, si tak udržel doktorský titul i křeslo v Evropské komisi.

2. dubna 2012 - Na funkci rezignoval maďarský prezident Pál Schmitt, jemuž byl odebrán doktorský titul. Budapešťská Semmelweisova univerzita k tomuto kroku sáhla poté, co vyšlo najevo, že Schmittova disertace o ekonomických aspektech olympijských her je z velké části identická s textem bulharského experta na sport Nikolaje Georgieva a dalších publicistů. Podle vědecké komise se 180 z 250 stran Schmittovy práce zakládalo na identických překladech.

18. června 2012 - Vědecký server Nature napsal, že rumunský premiér Victor Ponta opsal od dvou rumunských vědců většinu své disertační práce o činnosti Mezinárodního trestního soudu. V červenci potom oficiální Rada pro uznávání akademických titulů (CNATDCU) rozhodla, že by Ponta měl přijít o univerzitní hodnost, o měsíc později ale ministerstvo školství rozhodlo, že Ponta napsal práci v souladu s akademickými standardy. Případ není stále uzavřen.

7. prosince 2012 - Budapešťská univerzita ELTE oznámila, že maďarský vicepremiér Zsolt Semjén vážně porušil vědeckou etiku při sepisování své doktorské práce ze sociologie v roce 1992. Zpráva přišla poté, co maďarský ekonomický týdeník Héti Világgazdáság napsal, že předseda koaličních křesťanských demokratů Semjén je podezřelý z plagiátorství při psaní jedné své univerzitní práce. Vláda tvrzení listu označila za politickou provokaci, případ není uzavřen.