Hugo Chávez o sobě nedal vědět již dva měsíce

Caracas - Venezuelský prezident Hugo Chávez je prý v dobré náladě a přijímá návštěvy. Tvrdí to ministr zahraničí Elías Jaua, který ho navštívil v nemocnici v Havaně. Chávez se na Kubě léčí po čtvrté operaci rakoviny v pánevní oblasti. Dnes jsou to již dva měsíce, co venezuelského prezidenta Huga Cháveze nebylo možné vidět ani slyšet.

Přestože se na veřejnosti neukázal od odletu z Caracasu k operaci rakoviny v Havaně 10. prosince, jeho vláda ujišťuje, že prezident se zotavuje a dále řídí zemi. „Setkali jsme se hned několikrát. Přijal nás ve svém pokoji a mluvili jsme o bolívarské revoluci a o tom, co je ještě třeba udělat, abychom ji prohloubili,“ uvedl naposledy ministr zahraničí.

Ve Venezuele je však údajně cítit nejistota ohledně politické budoucnosti země. Chávez, který v prosinci na Kubě podstoupil už čtvrtou operaci rakoviny od předloňského jara, se „postupně a reálně zotavuje,“ prohlásil nedávno šéf venezuelského parlamentu Diosdado Cabello, který v Havaně hlavu státu navštívil.

Podle opozice šíří vláda o Chávezově stavu otevřené lži

Neobjevila se ale dosud žádná informace, která by upřesnila možný termín Chávezova návratu do vlasti či jeho schopnost vládnout. Nejen opozice požaduje, aby se prezident ukázal veřejnosti. „Postup vlády jen znepokojuje venezuelskou veřejnost. Na jedné straně se říká, že prezident plně řídí stát, ale přitom ho není vidět ani slyšet,“ uvedl místní politolog John Magdaleno.

„Je nutné přijímat některá opatření, což se neděje. Jde hlavně o to bojovat proti nedostatku potravin, inflaci a státní zadluženosti,“ zdůraznil venezuelský profesor politických věd José Vicente Carrasquero. Usoudil, že některé nynější kroky vlády na domácí politické scéně naznačují, že se možná již připravuje na volby k nahrazení Cháveze. Vůdce opozice Henrique Caprilés opakovaně obvinil vládu, že o Chávezově stavu šíří „otevřené lži“.

Vydáno pod