Chicago, město gangů, chce zamést s pouličním násilím

Chicago - Do boje proti pouličním gangům se pouští americké Chicago. Debaty o násilnostech a rostoucím počtu vražd vyvolala smrt patnáctileté dívky, která se před necelými dvěma týdny stala obětí bojů mezi konkurenčními klany. Na její pohřeb přišly stovky lidí, včetně první dámy Michelle Obamové.

Je to město Baracka Obamy a rodiště jeho ženy Michelle. A také místo, kde se narodila i zemřela Hadiya Pendeltonová. Před pár týdny v davu mažoretek vítala Obamu při jeho druhém nástupu do Bílého domu. Teď ji staronová první dáma vyprovodila na poslední cestě. V patnácti letech ji zabili pouhý kilometr a půl od domu Obamových. V parku, kde se s kamarády schovávala před deštěm, ji zastřelili členové gangu, kteří bránili své území. Proti násilí gangů přitom sama bojovala. Například videem, které natočila, když jí bylo jedenáct.

Město, které ve třicátých letech smutně proslavila mafie, se znovu zapisuje do černých statistik. Leden byl v Chicagu nejhorší měsíc za poslední roky. Kromě Hadiye zemřelo cizí rukou dalších 41 lidí. Počet vražd přitom vzrostl už loni. Radnice, kterou vede bývalý blízký Obamův spolupracovník Rahm Emanuel, teď vysílá do ulic víc policistů. „Musíme společně pracovat na ochraně toho nejdůležitějšího, co máme – chicagských dětí,“ prohlásil starosta.

Reportáž Kataríny Fagošové (zdroj: ČT24)

Je až paradoxní, jak moc se osud Hadiye protnul s osudem nejmocnějšího muže planety. Její smrt přišla v době, kdy Obama řeší ožehavý problém omezení střelných zbraní. O tématu mluvil právě i den předtím, než dívka zemřela. „Naše znepokojení se netýká jen masového střílení, ale také toho, co se každý den odehrává na místech, jako je Chicago,“ řekl prezident.

Někteří lidé v Chicagu proto tvrdí, že Obama musí udělat víc. A žádají, aby se do města, kde jeho politická kariéra začala, vrátil.

Vydáno pod