Počet mrtvých po výbuchu v ruském dole stoupl na 18

Moskva – Nejméně 18 horníků zemřelo na severovýchodě Ruska, další se pohřešují. Zřejmě po výbuchu metanu je v dole Vorkutinskaja zasypala půda. Na šachtě v tu chvíli pracovalo 259 havířů, z nichž 242 vzápětí vyfáralo. Na místě nyní zasahují jednotky záchranářů a zdravotnická brigáda. Důl obklopili policisté, příčiny neštěstí se vyšetřují.

Exploze zahřměla v 7:28 SEČ v hloubce 800 metrů, požár nenásledoval. Důl, který patří společnosti Vorkutaugol jako součásti oceláren Severstal, je v provozu od roku 1973. Ročně se tu těží až 1,8 milionu tun uhlí, celkové zásoby se odhadují na 40 milionů tun. Loni důl vyhrál firemní soutěž o nejlepší pracovní podmínky. Vorkuta bývala za dob komunistického diktátora Josifa Stalina proslulá vězeňskými tábory s často nelidskými podmínkami. 

Důlní neštěstí jsou v Rusku poměrně častá. Minulý měsíc v Kemerovu při výbuchu metanu zahynulo osm horníků, loni v dubnu také v Komi na šachtě Zapoljarnaja zahynul při závalu jeden havíř, v červenci v Kemerovu na šachtě Ziminka vyhasly v podzemí tři životy a v srpnu v Jakutsku další dva. Jedno z nejtragičtějších neštěstí se odehrálo v květnu 2010 na šachtě Raspadskaja v Kemerovu, kde při dvou explozích metanu zahynulo 91 lidí a více než stovka byla raněna.

Telefonát Miroslava Karase (zdroj: ČT24)